Élen járunk a korrupcióban, a gazdasági bűnözésben

Minden negyedik magyar vállalat gazdasági bűncselekmény áldozatává vált az idén Magyarországon, s még mindig élen járunk a korrupcióban – derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) nagyszabású, átfogó felméréséből.

A PwC 2011 őszén csaknem 4 ezer céget kérdezett meg a világ 78 országában. Azt tapasztalták: a gazdasági bűnözés, a korrupció különböző formái a világon mindenütt erőteljesen jelen vannak, függetlenül az iparágtól és cégmérettől.

– A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet vitathatatlanul táptalaja a gazdasági visszaélések terjedésének, de a legtöbb szervezet még mindig nem készül fel a lehetséges veszélyforrások felkutatására és a megoldásokra – összegezte Fekete Miklós cégtárs a PwC tapasztalatait. A felmérésben részt vevő 85 vezető hazai vállalat véleménye alapján minden negyedik magyar szervezet vált egy vagy több gazdasági bűncselekmény áldozatává az elmúlt 12 hónapban. Kis mértékben csökkent ugyan a gazdasági visszaélést elszenvedő vállalatok aránya 2009-hez képest, de nőtt az esetek gyakorisága.

Sok visszaélésre véletlenül derült fény, és megjósolhatatlanul sok gazdasági korrupció maradhatott rejtve a vállalatok előtt – fogalmaz a tanulmány.

A leggyakoribb bűncselekmény a lopás és a hűtlen kezelés, ezt követi a korrupció és a vesztegetés, majd a pénzügyi, számviteli adatok meghamisítása.

A magyar válaszadók szerint a vesztegetés és a korrupció még mindig elterjedtebb hazánkban, mint a közép- és kelet- európai régióban. Az esetek több mint felében vállalaton kívüli elkövetők a gazdasági bűncselekmények fő tettesei, állították a megkérdezettek. Az adott társaságnál dolgozó elkövetők az esetek döntő többségében középvezetők, de 22 százalékuk a cég felső vezetéséhez tartozik. Aggodalomra ad okot, hogy az elkövetők közül a felső vezetők aránya érzékelhetően emelkedett – derül ki a felmérésből.

Napjainkban a számítógépes bűnözés jelenti a legnagyobb veszélyt a gazdasági visszaélések területén, figyelmeztet a PwC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.