Elemzők: elismert jegybankelnökkel 5 százalék alá esne az alapkamat

A Bank of America-Merrill Lynch szerint ha Simor Andrást valami piac által gyengének minősített elnök váltja, úgy 5 százalék lenne az alapkamat alsó határa.

Öt százalék alá süllyedhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata jövőre, ha olyan új elnök kerül a jegybank élére, akit a piac kedvezően fogad - vélekedtek magyarországi látogatásuk alapján összeállított keddi helyzetértékelésükben londoni elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, és tapasztalataikról befektetőknek összeállított, kedden Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: véleményük szerint ha a piac által "gyengének" minősített MNB-elnök váltja Simor Andrást jövőre, akkor 5 százalék lenne a jegybanki alapkamat alsó határa a jelenlegi enyhítési ciklus végén.

Ám ha a piacot "nagyon pozitív meglepetés" éri egy magasan képzett és függetlennek elismert közgazdász kinevezésével, akkor a ház elemzői szerint lehetőség nyílhat arra, hogy az MNB 4 százalékig csökkentse alapkamatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.