Elemzők reményei fölött az OTP

Az OTP-csoport 34,097 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az idei harmadik negyedévben, ami 213 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és némileg meghaladja az elemzői várakozásokat.

A Budapest Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentésből kiderül, hogy a bankcsoport 2014 első kilenc hónapjában 113,186 milliárd forint veszteséget realizált, szemben az egy évvel korábbi 62,7 milliárd forintos nyereséggel.

A korrigált harmadik negyedéves konszolidált adózott eredmény 33,515 milliárd forint volt, 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, és 14 százalékkal marad el az előző negyedévitől, míg az első kilenc hónapban 107,781 milliárd forintos korrigált adózott eredményt ért el a bankcsoport, ami 20 százalékkal marad el az előző év azonos időszaki profittól.

A jelentés szerint a visszaesés az 5 százalékkal csökkenő működési eredménynek és a 9 százalékkal magasabb kockázati költségeknek tudható be, miközben az adóterhelés 37 százalékkal kisebb volt, mint 2013 hasonló időszakában. Az összes bevétel a harmadik negyedévben 209,688 milliárd forint volt; egy százalékkal alacsonyabb, mint az előző negyedévi, és 4 százalékkal kisebb, mint a 2013. harmadik negyedévi bevétel, míg az első kilenc hónapban az OTP 630,951 milliárd forintos bevételt ért el, 3 százalékkal alacsonyabbat, mint az előző év azonos periódusában. A nettó kamateredmény kisebb mértékben, a nem kamatjellegű bevételek viszont jelentősen, 27 százalékkal csökkentek. A gyengébb bevételeket részben ellensúlyozták a 2 százalékkal alacsonyabb működési költségek.

Az idei első kilenc havi eredményt befolyásoló tételek között az OTP kiemeli az ukrán működéssel kapcsolatos tételeket, a pénzügyi szervezeteket terhelő - döntően magyar, kisebb mértékben szlovák - banki különadó adózás utáni negatív hatását (amely 30,2 milliárd forint), valamint a Banco Popolare Croatia akvizícióval kapcsolatos tételek pozitív, adózás utáni 4,1 milliárd forintos hatását.

Az ukrán helyzettel kapcsolatban az OTP kifejti: nem számít rövid távon érdemi fordulatra, "a konszolidáció lassú és hosszadalmas folyamatnak ígérkezik", miközben a gyenge hrivnyaárfolyam folyamatosan magas kockázati költségképzést követel meg. (Forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.