Elemzők: 2017-től várható fokozatos kamatemelés

A piaci várakozások szerint az MNB még sokáig tartják a rekordalacsony alapkamatot.

Nem okozott meglepetést az elemzők körében, hogy a jegybank keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamaton; a Takarékbank szakértője szerint 2017 végére emelkedhet 2 százalékra a jegybanki alapkamat szintje, az Erste Bank elemzői pedig úgy vélik, legalább 2017 első negyedévének végéig változatlanul hagyja az alapkamatot a monetáris tanács.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén változatlanul, 1,35 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a kamatok hosszabb ideig való alacsonyan tartását az Európai Központi Bank (EKB) további mennyiségi monetáris lazítása, a külső sérülékenység meredek csökkenése, az MNB önfinanszírozási programja és az ország kockázati megítélésének várható további javulása, valamint a jövőre várható hitelminősítői felminősítések is támogathatják.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint abban az esetben, ha a várakozásoktól jelentősen elmarad a negyedik negyedéves gazdasági növekedési ütem, "alternatív forgatókönyvként" 2016 második negyedévében újabb kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.