Elemi kockázatokat látnak a költségvetésben Bajnaiék

Kockázatosnak minősítette Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a jövő évre tervezett költségvetést. Számos adat és szám egyelőre még a „levegőben lóg”, több előrejelzés pedig eleve hibás.

Oszkó, aki a Bajnai Gordon volt kormányfő által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány felügyelőbizottsági elnökeként a társaság büdzsémagyarázó projektjének legújabb állomását ismertette, elmondta: elemi kockázatot jelent, hogy a költségvetési törvényt megalapozó szabályváltozások jelentős része még nem ismert, ezért egyelőre azt sem tudhatjuk, hogy az egyes tételeket reálisan tervezték-e vagy sem. Oszkó kiemelte, hogy a kormány másfél százalékos gazdasági növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval számol, de mindkettőt egybehangzóan cáfolják a piacai szereplők és a Magyar Nemzeti Bank is.

Valószínű, hogy a kormányzati kiadások jelentős csökkentése miatt a tervezettnél nagyobb lesz a fogyasztás visszaesése és ezzel együtt csökken a GDP növekedési üteme is – tette világossá a volt pénzügyminiszter. Szerinte a nemzetgazdasági szintű termelékenységet rontja a közmunkaprogram, ami nem tükröződik a termelékenység-növekedésre vonatkozó feltételezésekben. Figyelmeztetett, hogy már a tervezés fázisában elköltik az általános tartalékot: a közlekedési vállalatok (elsősorban a Malév, de esetleg a MÁV és a BKV) feltőkésítése, valamint a forint árfolyamának emelkedése miatt jelentkező kiadási többletek miatt előreláthatóan szükségessé válik majd a tartalék felhasználása. Oszkó hangsúlyozta, hogy bármely váratlan gazdasági esemény 2012-ben kisebb, 2013-ban viszont halmozott többletkiadásokat generál. „Amennyiben 2012-ben recesszió következik be, veszélybe kerül már a jövő évi egyenlegcél is, 2013-tól pedig itt is többszörösére nő a kiigazítási igény” - hangsúlyozta Oszkó Péter.

A volt pénzügyminiszter bemutatta a Haza és Haladás honlapján már elérhető részletes kockázatelemzés mellett az ágazati „részköltségvetések” vizsgálati anyagait is, amelyekhez közérthető infografikákat is készítettek az alapítvány munkatársai. Részletes elemzés készült a foglalkoztatáspolitikai, a szociális kiadásokat érintő és a jövő évi adópolitikát meghatározó tervezeteket illetően is. Ez utóbbiakban megállapítják például, hogy a 2011-es adóváltozásokkal jelentősen lerontott költségvetési egyensúlyt 2012-ben már nem pótolják ki az államosított magánnyugdíj-pénztári megtakarítások, így a tervezett hiánycél tartásához elkerülhetetlenné váltak bizonyos érdemi egyenlegjavító intézkedések.

„Az egyéni képviselői indítványok formájában benyújtott, s eddig nem eldöntött sorsú adótörvény módosítások sorsát egyelőre nehéz megítélni. Ezek azonban könnyen eredményezhetik például: az ingatlanadóztatás szélesebb körben és nagyobb összegben történő bevezetését, a munkáltatói járulékok eltűnését és felhasználási szempontból semmilyen módon nem kötött szolidaritási vagy szociális adóval történő kiváltását, az EVA emelését vagy megszüntetését (azóta kiderült, a kormány a megszüntetést támogatja - a szerk.), egyes juttatástípusok többletadóztatását, vagy éppen közösségi közlekedési adó bevezetését” - fogalmazott Oszkó Péter.

A szociális kiadásokról szólva rámutatott: az összeg reálértékben hét százalékos csökkentést jelent, ami legjelentősebben három területet (energiafogyasztás támogatása, Nemzeti Civil Alapprogram, közösségi ellátások) érint. Oszkó ehhez hozzátette, hogy az elvonások egyik legnagyobb tétele a gáz- és távhő ártámogatás, aminek megszüntetése szociális és környezetvédelmi érvekkel is alátámasztható lépés.

A volt pénzügyminiszter bemutatta azt az „adatvizualizációs” alkalmazást is, amely szintén az alapítvány honlapján (www.kozoskassza.hu) érhető el. Ebben 1995 és 2012 között az összes költségvetés kiadási és bevételi oldalát részletesen meg- és áttekintheti minden érdeklődő, de saját fizetésének és eltartottjainak számát megadva arra is választ kap, hogy éves adókiadásából a kormány mely területre mennyit fordított.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.