Élelmiszeráremelés jön, keresik a felelőst

Annyi biztos, hogy drágulni fognak az élelmiszerek. A termelők szerint az útdíj a hibás, a kereskedők viszont a termelők profitéhsége.

Kiviszik a termelők az itt megtermelt árut, és emiatt drágulnak a hazai élelmiszerek - állítják a kereskedők, hangsúlyozva: nem az útdíj az, ami miatt többet kell fizetni a közértben. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozta: a magyar beszállítók hátat fordítottak a hazai piacnak.

Miután Európában a sertés-, a tej- és a baromfi ágazatban is áruhiány van a hazai termelők oda viszik az árujukat. Az exportot segíti a gyenge forint is, most igencsak versenyképes a magyar áru. Így viszont itthon fogy az árualap, vagyis növekednek az árak. Vámos szerint a kereskedők tisztában vannak azzal, mennyit számít a szállítási költségekben az útdíj bevezetése, hiszen maguk is működtetnek logisztikai hálozatokat. Ezért aztán nem igazán értik, a termelők miért az útdíjra fogják áremelési szándékaikat. 

A termelők tíz százalékkal emelték az átadási áraikat, nyilatkozataik szerint az útdíj miatt, ám úgy vélték: ez nem feltétlenül jelenik meg majd a fogyasztói árakban. A kereskedők szerint viszont meg fog, ám az útdíj nem indokolna ekkora áremelést. 

A kereskedelmi szövetség főtitkárának problémája, hogy most senki nem védi meg a magyar piacot, holott abból botrány van, amikor a kereskedelem importál. Vámos György úgy véli, az áremelés tovább csökkenti majd a fogyasztást, ami megint csak rossz a gazdaságnak. A kiskereskedelmi statisztikák szerint - emlékeztetett a főtitkár - továbbra is visszaesésben van a szektor, amit csak tetéz az unió legmagasabb áfa-kulcsa. Ráadásul a kormány még luxusadót is tervez bevezetni!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.