Élelmiszer kódex: a kereskedők nem tárgyalnak

A kereskedők nélkül készül az élelmiszer kódex: szakmai szervezetük szerint a földművelésügyi tárca nyomásgyakorlással akarja keresztülvinni terveit.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nem vesz részt az Élelmiszer Termékpálya Kódex-szel kapcsolatban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szervezésében szerdára összehívott egyeztetésen - tartalmazza Vámos Györgynek, az OKSZ főtitkárának Sirman Ferenchez, az FVM szakállamtitkárához írt levele.

Az OKSZ döntését azzal indokolja: nehezményezi, hogy országgyűlési képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról az egyeztetés előtt.

A szövetség ezt lépést nyomásgyakorlásnak tartja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium részéről.

Az FVM vezetőjével több alkalommal is tartott egyeztetésen Gráf József miniszter minden alkalommal egyértelműen kijelentette, hogy a kódex elfogadása esetén (ez április 9-én megtörtént) nem kezdeményeznek törvényalkotást - emlékeztet a levél.

Az OKSZ ezek után egyértelmű állásfoglalást kér a minisztériumtól, továbbá az Élelmiszer Termékpálya Etikai Kódexet aláíró szakmai szervezetektől arról, hogy ebben a helyzetben a kódexet milyen módon támogatják.

Az OKSZ állásfoglalása szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot súlyos felelősség terheli azért, hogy a kódex egyes pontjai ellen a Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított. A kereskedők számos alkalommal kijelentették, hogy egyes javaslatok sértik a versenyjogot. Ezeket a kifogásokat az FVM minden alkalommal elhárította azzal, hogy "kezelik" ezeket a kérdéseket. Utólag az is kiderült - állítja az OKSZ -, hogy semmiféle egyeztetést nem folytatott az agrártárca a kódexről a versenyhivatallal, miközben lett volna módja erre.

Az OKSZ szándéka, hogy a magyar törvények és az Európai Unió irányelvei engedte keretek között továbbra is előmozdítsa a hazai kistermelők helyzetének, beszállítási lehetőségeinek javítását. Ebben mindig kész együttműködni, felhasználva a kódex előkészítése alatt gyűjtött tapasztalatokat is.

Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat céljával egyébként, ami a kódex indítékával is azonos, egyetért az OKSZ. A szövetségnél azonban úgy vélik, hogy egyes kezdeményezések káros hatásokat is kiválthatnak - tartalmazza a közlemény.

Az FVM nem mond le az élelmiszeretika elveinek alkalmazásáról

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) továbbra sem mond le az önkéntességen alapuló etikai kódexben rögzített elvek alkalmazásáról. Ám ha az országgyűlési képviselők mégis törvényt alkotnának a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról, akkor ez mindenképpen új helyzetet eredményez - mondta Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára azt követően, hogy ismét egyeztetést tartottak az érintettek szerdán az Élelmiszer-termékpálya Etikai Kódexről.

Az államtitkár leszögezte: sem a kormány, sem az agrártárca nem nyújtott be semmiféle törvényjavaslatot az ügyben. Elfogyott viszont az országgyűlési képviselők türelme, mivel még az év elején kérték a kormányt és a szaktárcát eljárásra.

Az OKSZ-nek arra a megállapítására, miszerint ő fenyegette volna a kereskedelmet különféle ellenőrzésekkel, Gőgös úgy reagált: az ellenőrzések a szabályok betartását hivatottak vizsgálni. Ettől általában csak az fél - fogalmazott -, "akinek vaj van a fején".

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára rámutatott: az Élelmiszer-termékpálya Etikai Kódex alapelveit rögzítő dokumentumról öt hónapos tárgyalássorozat végén egyeztek meg a termelők, a feldolgozók és a kereskedők szakmai szervezetei. Megjegyezte: az, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálja az etikai kódexet, még nem jelenti a versenyjog megsértését, ezt a versenyhivatal sem állította. Aki mást állít ezzel kapcsolatban, az félreértelmezi a GVH vizsgálatát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.