Elektrosokk a bevásárlóközpontokban

Megköveteli a kormány, hogy a bevásárlóközpontok parkolóiban teremtsék meg a tisztán elektromos üzemű gépkocsik töltésének feltételeit. A megfelelő infrastruktúra drága, villanyautóból még tíz év múlva is kevés lesz.

Sokba kerülhet a nagyobb áruházláncoknak, hogy arra kötelezik őket: lássák el a parkolóikat elektromos töltőállomásokkal. Márpedig ez derül ki abból a Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányrendeletből, amely nemcsak az újonnan épülő parkolókat érinti, hanem a régiek átépítését is előírja - számolt be a Világgazdaság.

Az új parkolókat úgy kell majd kialakítani, hogy minden száz helyből legalább tíz esetében kiépíthető legyen elektromos töltőállomás a burkolat megbontása nélkül, vagyis biztosítani kell a csatlakozást az elektromos hálózathoz. A szabályozás így az üzemeltetők döntésére – végső soron a piaci igényekre – bízza, hogy később kialakítanak-e elektromos töltőt, vagy sem.

A már meglévőket viszont úgy kell átépíteni, hogy minden 100 parkolóhelyből legalább kettőnél nem elég egyszerűen előkészíteni a helyet, hanem ki is kell építeni az elektromos töltőállomást. A rendelet külön szabályozza a fizető parkolók és az áruházak esetét.

Az 1500 négyzetméter feletti áruházaknak – azaz a bevásárlóközpontoknak, a hiper- és nagyobb szupermarketeknek, valamint a nagyobb szakáruházaknak (bútor, barkács) – 2019. január 1-jéig kell kiépíteniük a 100 parkolónkénti két töltőállomást. Az ennél kisebb üzletek hosszabb türelmi időt kaptak.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy jó és a jövőbe mutató ügyről van szó, de felmerül bennünk a kérdés, hogy valóban szükség van-e ennyi elektromos töltőállomásra" – mondta Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Egy nagyobb áruház parkolójában több mint ezer autó is elfér, így több tucat elektromos töltőállomást kell létesíteniük, amelyek ára széles skálán mozog, főként attól függően, hogy mennyi idő alatt töltenek fel egy autót. Az áruházi parkolók számára megfelelő darabok 5-10 millió forintba kerülnek. Így egyetlen nagyobb áruház esetében több százmillió forintba kerül a rendelet előírásainak teljesítése – magyarázta a főtitkár.

A PwC tanácsadó cég előrejelzése szerint az elektromos töltést igénylő (azaz a hibrid vagy tisztán elektromos) autók száma Magyarországon tíz éven belül eléri a 140 ezret. Mindenesetre a kormány egy másik rendelete szerint az a cél, hogy a környezetkímélő járművek aránya 2030-ra összességében elérje a 30 százalékot, ami a KSH-adatok alapján mintegy 900 ezer személygépkocsit jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.