Elégedettek a tolnai almatermelők

Almából Tolna megyében szép termés várható idén, a múlt évihez képest a gyümölcs felvásárlási ára is emelkedett – tudjuk meg a teol.hu írásából.

Tolna megyében 220 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. Míg tavaly arról panaszkodtak a termelők, hogy az orosz embargó miatt mélybe zuhant a gyümölcs ára, addig idén elfogadható felvásárlásról beszélnek a gazdálkodók.

Nagy István, bátaszéki termelő elmondta, ennek részben az az oka, hogy a hazai léüzemek egy részét megvásárolta az Ausztria Juice nevű cég, melynek Európában 14 feldolgozó üzeme van, sőt Kínában is van egy. A cég központja itthon Vásárosnaményben van, de több helyen is van felvásárlási lehetőség, Tolna megyéhez Érsekhalma van a legközelebb. Ez az üzem a léalma kilójáért is 36 forintot fizet, az étkezésiért pedig 130-140-et. Utóbbiért ugyanekkora összeget kínál a felvásároló Szabolcsban is, az alma hazájában. A boltban, a zöldségesnél és a piacon viszont kilóját már 250-300 forintért kínálják. Nagy István szerint ez irreálisan magas összeg. Nagy tételben ráadásul csak kevesebben vásárolnak étkezési célra, a spájzban tárolva ugyanis nem tárolható hosszú ideig a gyümölcs.

Van azonban olyan termelő, akin már nem segít a növekvő felvásárlási ár. Asztalos Antal elmondta, a becsődölt léfeldolgozóknál összesen 10 millió forintja „ragadt benn". Mivel évek óta csak ráfizetést jelentett neki az ültetvénye, inkább kivágta az almafákat, és szántó lesz majd három hektáron. Azt még hozzátette, hosszú távú megoldás az lehetett volna, ha valóban elkészül megyénként a száz vagonos hűtőház, melyet még az egyik korábbi agrárminiszter ígért be. Ez megoldhatta volt a zöldség-gyümölcstermesztők gondjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.