Elégedett Magyarországgal az IMF vezére

Jegyezzék meg: minden a legjobban halad Magyarországon! – mondta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója Budapesten. Az IMF szerződés teljesítése eddig terv szerint halad, a 2008-as számok megfelelnek a szervezet várakozásainak, a jövőre azonban aggódva néz a vezérigazgató. A világgazdasági környezet várakozáson felül romlik, ennek hatása alól senki nem vonhatja ki magát – magyarázta. Szerinte Magyarországon strukturális reformokra van szükség, általános adócsökkentést elképzelhetetlennek tart, a forint árfolyamával pedig elégedett.

Semmi különösebb oka nincs annak, hogy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valuta Alap igazgatója ma Magyarországon járt. Az igazgató azzal indokolta a látogatását, hogy a pénzügyi válság kirobbanása után ez az ország az elsők között volt, amely a szervezethez fordult, így itt van a legelőrehaladottabb állapotában a közös program. Mint mondta, eddig terv szerint halad a megegyezésben foglaltak valóra váltása, a kormány megkezdte a strukturális reformokat, elfogadták a bankok szabályozásáról szóló törvényt, a 2008 végi makrogazdasági mutatók pedig megfelelnek az IMF elvárásainak.

A világgazdaság idei fejlődésére vonatkozó előrejelzését hamarosan módosítja az IMF, a romló feltételekkel Magyarországnak is szembe kell néznie. Strauss-Kahn szerint ezzel együtt a jelenlegi válság kezelésénél sokkal fontosabb, hogy Magyarország gazdasága mihamarabb növekedésnek induljon. Ennek érdekében strukturális reformokra van szükség. Szerinte ezek épp azok, amelyek minden hasonló helyzetben levő országban szükségesek. Így például ezeknek érinteniük kell a  bankrendszert, a pénzügyi szabályozást, felügyeletet, továbbá hatékonyabb munkapiacra, a kiadások csökkentésére, adóreformra  van szükség. Szerinte jelen helyzetben Magyarországon elképzelhetetlen egy átfogó adócsökkentés, legfeljebb átcsoportosításokról lehet szó.
 
A forint árfolyamáról azt mondta, a nemzeti valutát azon a szinten sikerült stabilizálni, ami ebben a rendkívüli helyzetben elvárható volt. Aggodalomra - úgy véli -  nincs ok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.