Elég lesz az idei kukoricatermés

Az idén várhatóan 4,5 millió tonna kukoricát takarítanak be a gazdálkodók, ez elegendő a belföldi igényekre, miután az ország belső szükséglete 4-4,2 millió tonna – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülése után.

A hétfői adatok alapján eddig az 1,145 millió hektár vetésterület 89 százalékáról 4 millió tonna kukoricát takarítottak be a gazdálkodók. A termésátlag 3,9 tonna hektáranként, valamivel jobb a korábban várt 3,5 tonnánál – ismertette a sajtótájékoztatón az államtitkár.

Czerván György hozzátette: tény, hogy 2006–2011-ben átlagosan évi 4 millió tonna kukorica jutott exportra, de azt a mennyiséget, amire az idén szüksége van az országnak, a magyar gazdálkodók meg tudták termelni a rendkívül rossz időjárási körülmények között is.

A gabonafélékre bevezetett fordított áfával kapcsolatban az államtitkár elmondta: az október végi áfabevallások után lesznek majd először pontos adatok, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálata alapján az eddigi tapasztalatok kedvezőek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.