Éledezik a japán gazdaság

Japánban ismét nőtt a nyersacéltermelés - éves összehasonlításban is. Ez az erőre kapó gazdaság jele, de a csak a kezdet: a japán jegybank változatlan, 0,1 százalékos szinten hagyta az alapkamatot.

Japánban nőtt a nyersacéltermelés novemberben, ami az első éves szintű emelkedés 14 havi csökkenés után. A novemberi acéltermelés 0,5 százalékkal 8,86 millió tonnára bővült. Októberhez képest 0,7 százalék volt a növekedés.

A kedvező fordulatban elsősorban az Ázsiába irányuló japán export növekedése, illetve a hazai autógyártók és más feldolgozóipari cégek keresletnövekedése játszott szerepet - közölte a japán acélipari szövetség pénteken.

Közben változatlan szinten, 0,1 százalékon tartotta az alapkamatot pénteki döntésével a japán központi bank, a szakértői várakozásoknak megfelelően, így egy éve nem változott a szigetországban az irányadó ráta. 

Az egyhangúlag hozott döntés szerint "kulcsfontosságú" Japán számára, hogy túljusson a defláción, ami az árak csökkenését jelenti. A bank jelezte: "nem tűri el" azt a helyzetet, hogy a fogyasztói árindex változatlan, vagy csökken. Megerősítették azt a korábbi véleményt is, hogy a szigetország gazdasága elsősorban a hazai és a külföldi gazdaságélénkítő intézkedések hatására nő.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.