Eldőlt a hatalmi harc a Dellnél

A Dell részvényeseihez írt levélben jelentette be hétfőn Carl Icahn amerikai nagybefektető, hogy feladja a számítástechnikai óriás megszerzéséért az alapítóval, Michael Dellel vívott harcát.

Icahnnal szemben Michael Dell és az őt támogató Silver Lake befektetési társaság kivezetné a Dell részvényeit a tőzsdéről és a folytonos profitkényszer alól kiszabadulva új stratégiával állítaná ismét növekedési pályára az egykor a világ legnagyobb számítógépgyártójának számító cégóriást.

Carl Icahn viszont meghagyta volna a tőzsdei kereskedést, viszont más elvek mentén gondolta el a cég jövőjét. A legfőbb gondja azonban az volt, hogy szerinte a Dell-részvényeket mélyen valós áruk alatt akarja megszerezni a vállalatot ma is irányító Michael Dell elnök-vezérigazgató. Az ő ajánlata 70 százalékkal marad az utóbbi tíz év 42,38 dolláros árfolyamcsúcsa alatt – kifogásolta. Tulajdonrészük ilyetén elkótyavetyélésével a részvényesek pedig elesnek a cég fejlődésével járó későbbi extraprofitból.

Kettejük hatalmi harca Icahn szerint a múlt hónapban azzal dőlt el, hogy a bíróság lesöpörte Icahn indítványait az asztalról, és nem avatkozott bele a Dell jövőjéről szóló most csütörtöki, meghatározó jelentőségű közgyűlésének játékszabályait övező, a szavazati jogok körül folyó vitába. A Dellnél felállított független grémium az alapító ajánlatát javasolta elfogadni, ez is Icahn esélyeit gyengítette. A nagybefektető mindazonáltal elmegy a közgyűlésre, és a tőzsdei kivezetés ellen fog szavazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.