Eldőlt: mégis eltörli az evát a kormány

A kormány végleges döntése szerint meg fog szűnni az egyszerűsített vállalkozói adó, és az is eldőlt a mai kormányülésen, hogy nem vezetik be a közösségi közlekedési adót. Közben megjelent a költségvetést módosító kormánypárti javaslatok első nagyobb hulláma.

Nem fér össze a kormány adóegyszerűsítést célzó gazdaságpolitikájával az egyszerűsített vállalkozói adó, ezért annak megszüntetését támogatja a kabinet – értesüléseink szerint ilyen döntés született a a mai kormányülésen. A dolog pikantériája, hogy a parlament költségvetési bizottsága szintén mai ülésén nem támogatta Koszorús László fideszes képviselő ez irányú javaslatát, holott a Nemzetgazdasági Minisztérium jelen lévő államtitkára, Balog Ádám a javaslat mellett foglalt állást. Reggel még Lázár János fideszes frakcióvezető is úgy nyilatkozott, hogy az evára szükség van.

Arról, hogy egy lépésben jövőre, vagy több évre elnyújtva történjen meg az adó kivezetése, nem született döntés. Úgy tudjuk, erről még tárgyalásokat akar folytatni a kormány. A tegnapi ülésen egyébként az is eldőlt, hogy jövőre nem lesz közlekedési adó. Fideszes képviselők tettek arra indítványt, hogy a közösségi közlekedés forrásainak megteremtése érdekében a korrigált árbevétel 1 százalékát kitevő adót fizessenek a vállalkozások. Információink szerint azért, mert a vállalkozások terheinek további emelkedése szintén nem fér bele a kormány adópolitikai elképzeléseibe.

Közben tegnap este megérkezett a kormánypárti módosítók első nagyobb hulláma a 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz. Az általunk megtekintett javaslatok nem forgatják fel alapjaiban a kormány előterjesztését, legfeljebb egy-két milliárd tízmillió forintot csoportosítanak át a költségvetésen belül.

A politikusok ezen kívül erdei vasútra, gyermekek egészségügyi ellátását szolgáló alapítványokra, útrekonstrukciókra, térfelújításokra próbálnak pénzt szerezni a büdzséből. Bánki Erik a turizmus céljaira csoportosítana át 2 milliárd forintot, míg Rogán Antal a Ferenciek tere és a Kossuth tér rekonstrukciójára terelne át 1,5 milliárd forintot.

Mindkét politikus a várható áfabevételi többletet jelölte meg forrásként: ezt a gyakorlatot egyébként a már csak emlékeinkben őrzött Költségvetési Tanács hevesen ellenezte, a költségvetési felelősségről szóló jogszabályok épp ezért születtek az előző ciklusban, hogy a képviselők ne fals pénzügyi forrásokat jelöljenek meg a javaslataikban.

Ennél szerényebb Lázár János frakcióvezető indítványa, mellyel 300 millió forintot biztosítana a Zeneakadémiának. Az indoklás szerint a Liszt Ferenc nevét viselő intézmény egyedülálló műhely, ezért megérdemli a támogatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.