Eldőlt, a MÁV viszi a HÉV-eket

Elégedett a főváros agglomerációs közlekedésének új kezekbe adásával a fejlesztési tárca. A HÉV-vonalak üzemeltetését a MÁV veszi át.

Jól haladnak a budapesti agglomerációs közlekedés átvételéről szóló tárgyalások - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára. Fónagy János újságíró kérdésre elmondta: a budapesti agglomeráció közlekedésének állami kézbe vételéről szóló megállapodás tervezetét a szerdai kormányülésen tárgyalják. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt napokban több tárgyalási fordulót is tartottak az ügyben.

Kifejtette, hogy az átvétel visszamenőleges hatályú lesz, 2016. január 1-jétől. Alapkritérium, hogy az átadás-átvételi folyamatból az érintett utasok semmit sem érzékelhetnek - húzta alá.

Ezért a főváros az agglomerációs közlekedéshez kapcsolódó feladatokat folyamatosan ellátja mindaddig - a jelenlegi ütemezés szerint ez év július 1-jéig -, amíg az átvétel feltételei létrejönnek. A működtetés költségeit pedig a kormány ez év január 1-jétől a fővárosnak megfizeti - tájékoztatott az államtitkár.

Fónagy János beszélt arról is, hogy a három budapesti HÉV-vonalat átveszi a MÁV, így ez a hálózat részévé válik a MÁV fejlesztési elképzeléseinek, vagyis az elővárosi vasúti fejlesztéseknek. Ez azért fontos, mert az elővárosi közlekedés fejlesztésére jelentős uniós források állnak rendelkezésre, így jó esély van a HÉV-vonalak felújítására - tette hozzá az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.