Eldobják az állami mentőövet az amerikai bankok

Több amerikai bank nem kér az állami segítségből a szigorodó feltételek miatt. Néhány pénzintézet már a szövetségi tőkeinjekció visszafizetéséről is döntött.

Legalább öt pénzintézet jelezte az amerikai pénzügyminisztériumnak, hogy visszafizeti a neki nyújtott állami hiteleket. A The Signature Bank of New York 120 millió dollárt utal vissza a kincstárnak arra hivatkozva, hogy nem tudja teljesíteni a vezetői fizetések korlátozására vonatkozó feltételt.

Ugyancsak a szövetségi segély visszafizetését tervezi a Goldman Sachs, a Wells Fargo, továbbá a wayzatai (Minnesota) TFC Financial Corporation, valamint a lafayette-i (Louisiana) Iberaia Bank. Más bankok, mint páldául a racine-i (Wisconsin) Johnson Bank, amelyek eredetileg szövetségi segítségért akartak folyamodni, megváltoztatták ez irányú terveiket.

A pénzügyminisztérium a szövetségi hitelsegélyek feltételéül szabja egyebek mellett, hogy a bankok halasszák el a jelzáloghitelek részleteit fizetni képtelen családok kilakoltatását, és módosítsák a bajba jutott hitelfelvevők jelzálogszerződéseit. A pénzintézeteknek ezenkívül csökkenteniük kell az osztalékot, el kell halasztaniuk az alkalmazottak továbbképzését, nagyobb beleszólást kell engedniük a részvényeseknek a vezetői juttatások kérdésébe, valamint nem hirdethetnek állást külföldieknek. Banki elemzők szerint e feltételek jelentős veszteséget okozhatnak a pénzintézeteknek.

L. William Seidman, a szövetségi banki segélyprogram egyik irányítója elmondta: Washington számára az a fontos, hogy a bankok segítsék az egész gazdaságot, és az másodrendű kérdés, hogy egy-egy bank számára ez előnyös-e. Mint hozzátette, a gyenge bankok helyzete valószínűleg romlani fog. A pénzügyminisztérium egy vezető tisztviselője úgy fogalmazott, hogy a bankoknak le kell nyelni a keserű pirulát, máskülönben rosszabbra számíthatnak. A feltételek láttán azonban a bankok inkább bevallják, hogy nem is olyan rossz a helyzetük, mint korábban állították. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.