Elcsúszott az útszórósó-kartell

Elcsúszott az útszórósó-kartell a versenyhivatali vizsgálaton. Pont most, novemberben.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) öt céggel és egy egyéni vállalkozóval szemben versenyfelügyeleti eljárást indított november 4-én, mivel azt észlelte, hogy árakat egyeztettek és felosztották egymás között a pályázatokat - közölte a versenyhatóság.

A GVH a Magyar Plastiroute Forgalomtechnikai Kft., a Solinwest 2000 Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Szabolcs-Mag 98 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Transit-Speed Fuvarozó és Kereskedelmi Kft. vállalkozásokkal és Bacsó István egyéni vállalkozóval szemben indított versenyfelügyeleti eljárást, miután több vállalkozásnál előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott.

A versenyhatóság azt észlelte, hogy a vállalkozások 2012-től napjainkig az útszóró só és egyéb csúszásmentesítő anyagok beszerzésére kiírt közbeszerzéseken a beadandó árakról egyeztetéseket folytattak és a pályázatokat felosztották egymás között. Az eljárás alá vont vállalkozások valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A GVH közleményében jelzi, hogy az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a hatóság számára a versenytörvény biztosítja. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették - jegyzi meg a versenyhatóság. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal 6 hónappal meghosszabbítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.