Elbukták a kínaiak a lengyel sztrádaberuházást

A lengyel kormány felmondta az A2-es autópálya két, összesen 50 kilométeres szakaszát építő kínai COVEC céggel, mert a megszabott határidőre nem adott biztosítékot a beruházás további finanszírozására, és nem készített ütemtervet fizetési kötelezettségeinek teljesítéséről.

A China Overseas Engineering Group (COVEC) a 2012-es lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra épülő autópálya Varsó és Lódz közötti részének két szakaszát építi. A munkálatok azonban több hete szünetelnek, mert az alvállalkozók nem kapták meg mintegy 50 millió zloty (kb. 3,5 milliárd forint) járandóságukat. Az alvállalkozók emiatt levonultak az építkezésről, sőt útelzárással is tiltakoztak. Az autópályának tervek szerint 2012 májusára kellene elkészülnie.

A Tusk-kormány azért bízta kínai cégre az útépítést - az Európai Unióban első ízben - mert az dömpingárat ígért. A versenytárgyaláson a COVEC 1,3 milliárd zlotys (kb. 90 milliárd forint) ajánlatot tett, vagyis 1 kilométerért 26 millió zlotyt (kb. 1,8 milliárd forint) kért. Ilyen alacsony áron senki sem épít autópályát a világon. Kiderült, hogy a kínaiak sem.

A lengyel országos utak és autópályák főigazgatósága (GDDKiA) hétfőn bejelentette, hogy 741 millió zloty (kb. 50 milliárd forint) kártérítést fog követelni a kínaiaktól a szerződés teljesítésének elmaradása miatt.

A GDDKiA még nem döntötte el, hogy új versenytárgyalást ír ki, vagy anélkül választja ki az útépítést folytató céget. Közölte, hogy 16 céggel tárgyal az A2-es építésének befejezéséről. Lengyelországban mindenesetre sokan aggódnak, hogy az autópálya nem készül el az Eb kezdetére, bár Donald Tusk miniszterelnök igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy az A2 addigra "járható" lesz, ha nem is készül el a teljes infrastruktúra, s az építkezés még júliusban is folytatódni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.