Elbukta a kormány az idei hiánycélt

Semmiképp sem lesz tartható az idei 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél. Az MNB értékelése szerint a legjobb esetben is csak 2,8 százalékosra tudja levinni a hiányt a kormány, ám ehhez is az kell, hogy az összes rendelkezésre álló tartalékot töröljék. Ezt a Költségvetési Tanács is így látja.

A Magyar Nemzeti Bank honlapjára kitett féléves értékelés szerint a tartalékok törlése is csak arra lesz elegendő, hogy a maastrichti 3 százalékos hiánycél teljesüljön, az eredeti, kőbe vésett 2,5 százalékhoz tehát további kiigazító megszorítások szükségesek.

A Költségvetési Tanács számára kidolgozott jelentés szerint alapesetben az idei költségvetési hiány a GDP 3,7 százaléka körül alakulhat, ez szorítható le a szabad tartalékok törlésével a GDP 2,8 százalékára. A kormányzati és a tartalékok törlését feltételező jegybanki hiánycélbecslés között tehát egy több mint százmilliárd forintos szakadék tátong.

Az viszont biztosra vehető, hogy az idei büdzsé az adósságcsökkentési szabályoknak így is megfelel. A két számítás közötti markáns eltérésért az adóbevételek túltervezése és a kamatkiadások növekedése a felelős az MNB szerint. Az adóbevételeknél a bérhez kötődő befizetések, a társasági nyereségadó-bevétel vártnál rosszabb alakulása és az evakulcs emelésének köszönhető 75 milliárdos bevételkiesés lehet a legnagyobb lefelé irányuló kockázat forrása.

A Bankszövetséggel kötött, a végtörlesztéssel kapcsolatos tehermegosztási vállalás és a megállapodás más elemeihez köthető hiánynövelő hatást a GDP 0,5 százalékára becsülte az MNB. Javítja viszont az egyenleget a magánnyugdíjrendszerből visszatérők felhalmozásainak becsatornázása az államkincstárba és az állami tulajdonhoz kötődő intézkedések. Az EU-s pályázatokhoz szükséges önrész csökkenése is megtakarítást hoz majd.

A Költségvetési Tanács (KT) úgy látja, hogy a legnagyobb igyekezettel sem tartható idén a GDP-arányos 2,5 százalékos hiánycél. Az eredetileg vállalt 576 milliárd forinttal szemben 747 milliárd forint lehet – vagyis 171 milliárdos a túllövés.

Kiadási oldalon a MNB az államadóssággal kapcsolatos kiadások 130 milliárdos elszaladásával számol – ugyanis a kormány jóval alacsonyabb kamatpályával számolt 2012-re annál, mint ami kialakult. A nyugdíjkiadások is mintegy 74 milliárd forinttal magasabbak lesznek a tervezettnél – mivel jóval többen vették igénybe a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők közül a korai nyugdíjat a korábbi feltételezéseknél, de 45 milliárdos túllépés várható a gyógyszerkasszában és az orvosi kiadásoknál is – írja a Napi.hu.

A KT arról is határozott, hogy a 2013-as költségvetéshez benyújtott kormányzati módosító javaslatok – az új adókkal kapcsolatos számok – oly mértékben írták át a költségvetés szerkezetét, hogy soron kívüli elemzés alá veti a 2013-as büdzsé tervezetét. A KT leveléből az is kitűnik, hogy különösen nehezményezik, hogy a kormány 300 milliárdos munkahelyteremtő csomagjának ellentételezésébe olyan 160 milliárdos bevételnövekedést terveztek be, amit a kormány az adóbeszedés hatékonyságának növekedésétől vár. Ez ügyben a KT külön adatokat kér a nemzetgazdasági tárcától a véleménye újbóli kialakításához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.