Elbukott az EU és az USA egyezménye

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabad kereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló tárgyalások kudarcba fulladtak – nyilatkozta vasárnap Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter.

– Az USA-val folytatott egyezkedés de facto megbukott, mert mi, euró­paiak nem akartuk alávetni magunkat az amerikai követeléseknek – mondta egy a ZDF-nek adott interjúban Németország alkancellárja.

A felek három éve tárgyalnak a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről, s az idén tettek volna pontot ezek végére, ám több kérdésben más álláspontot képviselnek – emlékeztet a Reuters hírügynökség, amely az interjú vetítése előtt közölt részleteket annak átiratából.

Az egyezményt Európa-szerte vitatják, részben azért, mert ahogy lapunk korábban is megírta, a szakszervezetek, a civil szervezetek és a polgárok teljes kizárásával készül. Az ipari lobbicsoportokat és egyes óriáscégeket ezzel szemben folyamatosan tájékoztatnak a tárgyalások részleteiről. A TTIP másrészt feloldaná a meglévő korlátozásokat, s utat nyitna például a génkezelt élelmiszerek előtt.

Az egyezmény egyik legvitatottabb pontja szerint a multicégek minden olyan esetben perelhetnék a kormányokat, amikor a kabinetek által aláírt nemzeti vagy nemzetközi szabályozások üzleti kárt okoznak a cégeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.