Elbukhatják a mentők a 112-rendszer uniós milliárdjait

Eredménytelen lehet a mentők 112-tendere, de ha így lesz, a szervezet elesik a 2,3 milliárdos uniós forrástól. Mivel saját ereje nincs a projektre, nehéz lesz megfelelni a politikai elvárásnak, hogy minden riasztásra érjen ki a mentőautó 15 percen belül.

Nyertes nélkül zárhatják le az Országos Mentőszolgálat 112-tenderét. Ha így lesz, a szervezet elesik a 2,3 milliárdos uniós forrás felhasználásától, s mivel saját ereje nincs a projektre, meglehetősen nehéz lesz megfelelni annak a politikai elvárásnak, miszerint minden riasztásra érjen ki a mentőautó 15 percen belül. Az OMSZ mentésirányítási rendszere ugyanis uniós forrás nélkül aligha valósulhat meg.

A mentőszolgálat budapesti diszpécserközpontja
Reviczky Zsolt 2010.03.24. Digitális Mentőszolgálat budapesti diszpécserközpontja, Markó utca, Mentő

Olimpiai bajnok kenusunk, Kolonics György négy évvel ezelőtti tragikus halála sokadjára helyezte a figyelem középpontjába a mentők bevetésirányítási rendszerének technológiai elmaradottságát, noha azt azóta sem sikerült hitelt érdemlően megállapítani, hogy a hamarabb kiérkező rohamkocsi felszerelése és a képzett szakorvos megmenthette-e volna a sportolót, aki a kenujában lett rosszul edzésen. Bár az uniós források már akkor is rendelkezésre álltak, az Országos Mentőszolgálatnak azóta sem sikerült tető alá hoznia a modern rendszer bevezetésére kiírt közbeszerzést. Egészen mostanáig.

Nyáron jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben a felhívás, s mára több ajánlati és viszontajánlati körön túl, a döntés küszöbére érkezett a folyamat: négy, a távközlési-informatikai piacon neves vállalkozás maradt állva, holott a tenderkiírást több mint egy tucat cég vásárolta meg. A T-Systems, a Getronics, a Siemens hazai leányát felvásárló Enterprise és az Invitel ajánlatai kisebb-nagyobb mértékben módosultak az eljárás során, amelyben végig kiemelt szempont volt a referenciák, és az azoknak való megfelelés kérdése. Erre abból is lehet következtetni, hogy az Enterprise-Bull konzorcium a módosított ajánlatok leadása során az árcsökkentés érdekében kérte, hogy eltérhessen a referenciarendszernek való megfeleléstől. Ezt azonban az OMSZ nem engedélyezte. A Siemens megoldását szállító Enterprise így az eredeti, csaknem hétmilliárdos ajánlatát 4,6 milliárdra vitte le, amellyel teljes mértékben megfelel a követelményeknek, de jelentősen a 2,3 milliárdos keretösszeg fölött marad. Ha a mentők nem szereznek pluszforrást, aligha választhatják ezt a megoldást.

A Getronics és az Invitel ajánlatai közel vannak a keretösszeghez, ám ezek egyik kérdéses eleme a Mirtusz nevű munka- és folyamatirányítási rendszer. Ezt jelenleg az energetikai szektorban használja több magyarországi szolgáltató, hasonló feladatokra. A szoftverbe azonban be kellene építeni a mentőszolgálat kikérdezési protokolljait (ha vannak ilyenek), amelyeket alkalmaznak a segélyhívások fogadása és a mentők irányítása során. A rendszer mellett szól persze, hogy hazai fejlesztés – amit a kormány elvben támogatna, persze kérdés, mennyire lehet ez döntő szempont egy olyan rendszernél, amelynek az unió követelményeinek kell megfelelnie.

Marad a T-Systems, amely az eredeti 5,1 milliárdról a keretösszegen belülire módosította végleges ajánlatát. Ebből azonban kikerült egy IDDS nevű rendszer, amely a bejövő hívások kezelésére, integrálására és rögzítésére szolgál. Az OMSZ a cégnek szeptember 27-én küldött levelében rá is kérdezett a cégnél, hogy e nélkül hogyan oldható meg a hívások rögzítése, vagyis vélelmezhető, hogy a T-Systems ezt a megoldást nem szállítja. Úgy tudjuk, ez alapján az értékelő bizottság azt állapította meg: a T-Systems-t ki kéne zárni, hiszen nem felel meg az ajánlati követelményeknek.

Szakértők szerint a híváskezelés és a rögzítés lehetséges, ha az IDDS rendszer nélküli szoftvert integrálják a ma már tízéves, jelenleg is használt OMSZ-híváskezelővel, azonban a két megoldás tudása között van különbség. Ennél is fontosabb, hogy így az OMSZ azzal is kockáztatna, ha úgy találná, hogy az ajánlat mégiscsak teljesíti az előírt követelményeket és műszaki feltételeket. Ekkor ugyanis a többi ajánlattevő bizonyosan megtámadná az eljárást, s a projekt megvalósítása kerülne veszélybe, mert a szoros határidők miatt meghiúsulna az EU-s források igénybevétele. 

Az ügyben kerestük az Országos Mentőszolgálat illetékesét is, de a főigazgató csak annyit mondott, hogy a közbeszerzési eljárás folyamatban van, így nem áll módjában találgatásokat cáfolni, s az eljárásról tételes információt adni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.