Elásná a csatabárdot az Apple és a Samsung

Közvetítő segítségét veszi igénybe az Apple és a Samsung annak érdekében, hogy bíróság elé vitt vitáikat mielőbb megnyugtatóan lezárhassák. A milliárdos vircsaft elsimítására vállalkozó mediátornak nem lesz egyszerű dolga.

A két technológiai óriás jogászai a héten találkoztak és a békekötés lehetőségeiről tárgyaltak, majd a további egyeztetések koordinálásával megbíztak egy nagy tapasztalatokkal rendelkező mediátort, akinek a nevét nem fedték fel – írja a Bloomberg a kaliforniai San José-i szövetségi bíróság elé terjesztett iratokra hivatkozva. A felek közti szabadalmi jogvitákban eljáró Lucy Koh bírónő tavaly novemberben arra kötelezte a két céget, hogy a márciusi tárgyalási forduló előtt terjesszék elő megegyezési javaslataikat.

A vezérigazgatók a cégek jogtanácsosaival és a közvetítővel együtt február közepéig tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy peren kívüli egyezséget próbáljanak kötni a külvilág előtt már tragikomikussá vált szabadalmi vitáik ügyében. Az utóbbi három évben a közvetítések nem jártak sikerrel, de mára a közhangulat is a perlekedő cégek ellen fordult. Ez erősítheti a megegyezési szándékot a világ két legnagyobb okostelefon-gyártója között, amelyek az iPhone és a Galaxy sikermodelljeik egyes formaelemeinek és alkotóegységeinek vélt vagy valós ellopására hivatkozva mentek ölre egymással.

A kaliforniai bíróság előtt újrainduló perben az Apple olyan Samsung termékek amerikai forgalmazásának megtiltását kezdeményezte a szabadalomsértések miatt, amelyek azóta – modellváltás miatt – már amúgy is kikerültek a dél-koreaiak kínálatából. Az Apple most benyújtott keresetében megismétli az ominózus készülékek forgalmazási tilalmának elrendelésére vonatkozó igényét azzal az érveléssel, hogy a tilalom kimondásával ezentúl az újabb, az előző készülékek továbbfejlesztésével született, tehát szintén szabadalomsértő modellek sem kerülhetnek fel az üzletek polcaira.

Az iPhone gyártója húsz Samsung okostelefon és táblagép modell kivonását kezdeményezte, amelyek tervezésénél egy 2012-es amerikai bírósági döntés értelmében jogosulatlanul használták fel az Apple szabadalmait. Akkor ezért egymilliárd dolláros kártérítésre kötelezték a Samsungot, de a cég nem hagyta annyiban, fellebbezett. Részben sikerrel, hiszen Lucy Koh tavaly elutasította az Apple keresetét, ám utóbb a fellebbviteli bíróság új eljárásra kötelezte a bírónőt. Az Apple azóta új Samsung modellekkel bővítette ”kívánságlistáját”, köztük a népszerű Galaxy S III-as okostelefonnal. A dél-koreaiak okozta kárt az Apple eddig 930 millió dollárra kalkulálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.