Elárasztották Párizst a tejtermelők

Forr az indulat a tejtermelőkben. Áprilistól, vagyis amióta az Európai Unió eltörölte a tagországokat korlátozó kvótákat, a nyers tej felvásárlási ára folyamatosan csökken – Magyarországon jelenleg átlag 75 forint literenként, miközben a gazdák önköltségi ára 100 forint körül van. Csütörtökön a gall gazdáknál szakadt el a cérna, a termelők 1300 traktorral állták el Párizs főbb útjait, így bénítva meg a közlekedést a francia fővárosban – számolt be a BBC.

A termelők nem is rejtették véka alá szándékukat: a lehető legnagyobb nyomást kívánják gyakorolni Francois Hollande szocialista kormányára, mert elmondásuk szerint lehetőségeik végére értek. A tej ára immár 30 centre esett, és ez arra sem elegendő, hogy a termelési költségeket fedezni tudják. A francia kormány néhány héttel ezelőtt már döntött egy 600 millió eurós csomagról, amely források segítségével a tejtermelők az adósságaikat tudnák átütemezni, ám most kijelentették: ennél többet akarnak.

Megbénították a főváros közlekedését
Megbénították a főváros közlekedését
Jacky Naegelen / Reuters

– Nem tudunk életben maradni – fogalmazott a tüntetők egyike. A munkámmal megtermelt pénz nem elegendő arra, hogy a gazdaságot üzemben tartsam – mondta.

A magyar tejtermelők is mind nehezebb helyzetben vannak, a termelési kvóták eltörlése, illetve az uniós termékekre bevezetett orosz embargó miatt, amely tovább növelte a túlkínálatot. Szakmai szervezetek jelezték lapunknak, hogy a tarthatatlan állapot miatt a Dunántúlon már akadt olyan, 800 tehenet tartó telep, amely a bezárás mellett döntött.

A probléma nagyságát jól mutatja, hogy jövő hétfőn az uniós országok mezőgazdasági miniszterei Brüsszelben rendkívüli ülést tartanak a tejpiacon kialakult válságos helyzet miatt. A Földművelésügyi Minisztériumnál arra a kérdésünkre, hogy milyen igényekkel kívánnak fellépni a tárgyalásokon a hazai gazdák érdekében, úgy válaszoltak: a magyar álláspont továbbra is az, hogy közös európai uniós megoldást kell találni. Magyarország célja a tárgyalások során a piaci stabilitás előmozdítása. Az Európai Unión kívül alternatív piacokat kell találni a felhalmozódó készletek értékesítésére. A tárca szerint a tejpiac középtávú kilátásai ezzel együtt továbbra is kedvezőek. Ennek megfelelően a jövőbeni termelési potenciál fenntartása érdekében lehetőséget kell találni a már kárt szenvedett termelők és vállalkozások uniós szintű kompenzálására.

A minisztérium egyébként összességében a tavalyi 29 milliárd után idén 49 milliárd forint támogatást biztosít a tejtermelők számára. Hogy ez a jelenlegi helyzetben sok vagy kevés, arról lehet vitatkozni, ám a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Szövetségének főtitkár-helyettese, Máhr András jelezte lapunknak: szeretnék, ha a jövő heti tárgyaláson a magyar fél azt javasolná, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő gazdákat közvetlenül és rendkívüli ütemben literenként tízforintos közvetlen támogatásban részesítsék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.