Eladták az AXA Biztosítót

Tovább terjeszkedik Magyarországon az Union és az Erste biztosítót tulajdonló VIG. Az osztrák csoport megveszi a francia hátterű AXA Biztosítót.

A Magyarországon az Union és az Erste biztosítóval jelen lévő osztrák Vienna Insurance Group (VIG) megállapodást kötött az AXA Biztosító Zrt. felvásárlásáról. Az ügyletet még engedélyezniük kell az illetékes felügyeleti és versenyfelügyeleti hatóságoknak – derült ki a VIG közleményéből.

A vételár az AXA közleményéből sem derül ki, de az sokat mond, hogy az ügylet mintegy 40 millió euróval (11,9 milliárd forinttal) csökkeni az AXA idei éves eredményét. (A felügyelet adatai szerint az AXA a legveszteségesebb biztosító volt Magyarországon 2012-ben, adózott eredménye -5,6 milliárd forint volt, míg az Union és az Erste együtt 870 millió forintos nyereséggel zárt.)

Az AXA bejelentette azt is, hogy továbbra is fenntartja banki tevékenységét Magyarországon. A francia csoporthoz tartozik az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe, amely tavaly év végén 337,8 milliárd forint hitelt és 138,8 milliárd forint betétet kezelt. Adózott vesztesége meghaladta a 16 milliárd forintot.

"Magyarország azon kulcspiacaink egyike, ahol már hosszú idő óta növelni kívántuk jelenlétünket. A VIG közel két évtizede van jelen Magyarországon, és a jelentős kihívásokat támasztó gazdasági helyzet ellenére magyarországi leányvállalataink pozitív fejlődést mutatnak. Az AXA Biztosító kiegészíti portfoliónkat az életbiztosítási ágazatban, amely főként a unit-linked termékek területén rejt kiváló lehetőségeket" – kommentálta az ügyletet Peter Hagen, a VIG vezérigazgatója.

Az AXA Biztosító 2013 első három negyedévében mintegy 31 millió eurós díjbevételt könyvelhetett el. Az üzleti volumen túlnyomó része az életbiztosítási ágból származik (mintegy 92 százalék), a fő hangsúly a unit-linked életbiztosítási termékeken van. A társaság a magyarországi életbiztosítási piacon a 13. helyet foglalja el. Az AXA Biztosító az ország egész területén kínálja termékeit, és jelenleg körülbelül 120 munkatársat foglalkoztat. A vállalat szolgáltatásait saját értékesítési társaságán, valamint pénzügyi közvetítőkön, mint például alkuszokon és bankokon keresztül értékesíti.

A VIG 1996 óta van jelen a magyar biztosítási piacon, és az országot fő piacai közé sorolja. A vállalatcsoport az Union Biztosítóval és az Erste Biztosítóval együtt közel hat százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak 2013 harmadik negyedévének végén, ezáltal a teljes piacon a nyolcadik helyen áll. A VIG a nem életbiztosítási ágazatban a hatodik a piaci rangsorban, a vállalati üzletágban pedig a harmadik helyet foglalja el Magyarországon. A VIG az idei első kilnc hónapban összesen 115 millió eurós díjbevételt ért el Magyarországon. Ez 3,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Vienna Insurance Group Ausztria, valamint Közép- és Kelet–Európa egyik vezető biztosítótársasága. A konszernt 24 országban mintegy 50 vállalat alkotja, és mintegy 23 ezer munkatársat foglalkoztat. A VIG-t a bécsi és prágai tőzsdén jegyzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.