Demján eladta a sikercége döntő részét

Demján Sándor – és a többi tulajdonostársa – eladta a TriGranit ingatlan-portfóliójának jelentős részét – jelentette be az üzletember. A vevő a TPG Real Estate, egy hatalmas, magántulajdonú befektetési alap ingatlanos részlege, az adásvétel akár félmilliárd eurós is lehet.  

A Népszabadság listája szerint Magyarország második leggazdagabb emberének számító Demján Sándor eladta vagyonának egyik ékkövét. A vevő a TPG Real Estate, egy hatalmas, magántulajdonú befektetési alap ingatlanos részlege. A TPG közel 350 világcéget sorol fel a portfóliójában. A tranzakció érinti a teljes lengyel és szlovák portfóliót, valamint a magyarországi és horvátországi projektek egy részét. Az ügylet becsült értéke félmilliárd euró lehet. 

Demján Sándor
Demján Sándor
Teknős Miklós / Népszabadság/archív

A TPG célja, hogy a régió legnagyobb ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalatát hozza létre – írták a felek az adásvétel kapcsán. A TPG jelen van az USA-ban, Ázsiában és Európában is. A vállalat nem kispályás, tízmillió és egymilliárd dollár értékű projektek közé lőnek, ami majdnem hárommilliárd forint értékű alsó küszöböt jelent. A vevő honlapja szerint 2009 óta az észak-amerikai és az európai piacon hárommilliárd euró értékben fektettek be, vagyis a TriGranit-üzlet az amerikai cégnek is elég nagy falat. 

A céget olyan üzletemberek neve fémjelzi, mint David Bonderman, James Coulter és William S. Price III. A hármas nevéhez fűződik a Continental Airlines 1993-as tőkeáttételes kivásárlása, jelenleg van érdekeltségük a Ducatiban, a kanadai központú, Las Vegas-i show-jai kapcsán világhírűvé vált Cirque De Soleil cirkuszos cégben és a Debenhams ruhacégben. De feltűnnek a kínai sportmárka, a kínai olimpiai csapat hivatalos ruháját szállító Li-Ning sportszergyártóban is. Van részesedésük számos légitársaságban és az Uberben is. 

Az ügyletnek nem része a West End City Center, illetve más TriGranithoz köthető projekt se, ezek Gránit Management néven futnak tovább. A projekt lezárása szeptemberben várható. A TriGranit jelenleg Demján Sándor, Csányi Sándor, Peter Munk és az osztrák Immofinanz AG tulajdonában van, a Gránit Managementben azonban Csányi és Demján kivásárolja Munk és az Immofinanz részesedését.

Nem tudni, mennyit adott a vállalat a TriGranitért, ezt a felek üzleti titokként kezelik, de akár félmilliárd euró is lehet az ügylet értéke. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.