Eladta cseh élelmiszerüzleteit a Spar

A Spar hatvanmilliárd forintért az osztrák Aholdnak adja el 36 Interspar- és 14 Spar-üzletét Csehországban. A térség többi államában – így Magyarországon is – maradnak, sőt erőiket ide összpontosítják.
Távozik Csehországból a holland Spar üzletlánc. Üzleteit az osztrák Ahold társaság veszi meg 5,245 milliárd koronáért – közölte a Spar kedden csehországi honlapján. Az ügylet nagyságrendje számításunk szerint körülbelül 60 milliárd forint.

Amennyiben a tranzakciót a cseh versenyhivatal is jóváhagyja – ami valószínű –, az Ahold lesz a legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózat Csehországban.

Az Ahold összesen 50 nagy üzletet – köztük 36 hipermarketet (Interspar) és 14 szupermarketet (Spar) – vesz át a Spartól.

A Spar tavalyi bevételei meghaladják a 12 milliárd koronát. Az üzletlánc azonban már néhány éve veszteséges. Tavalyi vesztesége 545 millió koronát, míg a tavalyelőtti 608 millió koronát tett ki.

Magyarországra összpontosítanak. Népszabadság/Teknős Miklós

Az Ahold bejelentette, hogy az üzletekkel együtt átveszi az Interspar 4500 alkalmazottját is.

A Spar Holding Csehországban továbbra is megtartja a Hervis név alatt működő, sportfelszereléseket árusító 27 boltját és az Europark Praha üzletközpontot.

A Spar közölte, hogy a cseh piac elhagyásával a jövőben magyar, szlovén és horvát tevékenységére kíván összpontosítani.

A Spar a hatodik nagy külföldi üzletlánc, amely távozik Csehországból, ahol folytatódik a kereskedelmi üzletláncok koncentrációja.

A hozzáférhető információk szerint jelenleg a német Schwarz a legnagyobb csehországi üzletlánc. A cég működteti a Kaufland és a Lidl üzlethálózatokat. A társaság tavalyi bevételei 68,8 milliárd koronát (Kaufland: 45,4 milliárd, Lidl: 23,4 milliárd korona) tettek ki.

Az Ahold 1991 óta van jelen Csehországban. Albert név alatt jelenleg 284 hiper- és szupermarketet üzemeltet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.