Eladósorban a Cora-csoport

A CBA mellett egy másik hazai lánc is tárgyal a Cora hipermarketek mellett a Match szupermarketek, illetve a Profi diszkontok, vagy egy részük átvételéről.

Rövidesen a Tengelmann után újabb kivonuló lehet a magyar kiskereskedelmi piacról? Lapunk úgy tudja, hogy intenzív tárgyalások folynak a Delhaize-csoport itteni érdekeltségeiről, azaz a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok eladásáról illetve megvásárlásáról. 

Résen kell lenni
Bócsi Krisztián 2010.12.15. Digitális 2010. december 15. Fóti Cora áruház, bevásárlóközpont, hipermarket. élelmiszer, kereskedelem. bevásárlókocsi Fotó: Bócsi Krisztián

Az utóbbi években többször felröppentek már különféle piaci vélekedések elsősorban a Cora  hipermarketek eladásáról - a lehetséges vevőjelöltek között említették az amerikai kereskedelmi óriás Wallmartot amely akkoriban foglalkozott egy Kelet-közép európai piacralépés gondolatával. De később egyéb, a magyar piacon jelen lévő cégeket is „meggyanúsítottak” azzal, hogy  lépéseket tett Cora felvásárlására.  Azonban egyetlen ilyen, felvásárlási célú puhatolózásból sem lett üzlet, a Cora-cégcsoport az ilyen  híreszteléseket tagadta, vagy nem nyilatkozott.

Most azonban úgy hírlik, hogy a makrogazdasági környezet romlása miatt a Cora tulajdonosaiban merülhetett fel az eladás gondolata. Úgy tudni, hogy vevőjelöltek között végül hazai láncok jelentkeztek be.

Miután egy szakmai fórumon a nemrégiben elhangzott, hogy eladósorba került egy itteni áruházlánc - amit mindenki a CBA kommunikációs vezetője a napokban a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy amennyiben valóban eladó a Cora-Match cégcsoport úgy a CBA szándékában áll vásárolni. Piaci forrásokból azonban úgy tudjuk, hogy nemcsak a CBA lehet a vásárló, hanem egy másik hazai lánc is érdeklődik a hálózat, vagy annak egy része megvásárlása iránt.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy amennyiben a hazai láncokhoz kerülnek  a Cora-csoport különféle üzletei, úgy hazai láncok  több tucat tulajdonosa közül pontosa ki vagy kik lesznek a tulajdonosok?  A Delhaize - csoporthoz tartozó hét Cora hipermarket 2010-ben 96 milliárd, a 121 szupermarketet tömörítő Match Zrt. 42, míg a 73 üzletből álló Profi diszkontlánc 25  milliárd forint árbevételt ért el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.