EKB-vélemény: súlyosan aggályos a PSZÁF beolvasztása

Az Európai Központi Bank szerint komolyan sérült az új felügyeleti szerv függetlensége, ráadásul az MNB és PSZÁF összeolvasztására sem a jogalkotók, sem pedig a pénzügyi szereplők nem tudtak felkészülni.

Komoly kritikát fogalmazott meg az Európai Központi Bank (EKB) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Magyar Nemzeti Bankba (MNB)-be történő beolvasztásáról - ismerteti az EKB közleményét a Portfolio.hu.

Az EKB szerint a magyar jogalkotók nem időben és nem megfelelően konzultáltak vele, és nem hagytak kellő átmeneti időszakot a pénzügyi szereplők számára.

Az EKB szerint a felügyeleti integrációt előkészítő jogszabályokban is súlyos hiányosságok vannak, amelyek sértik az MNB, mint új felügyeleti szerv pénzügyi függetlenségét is.

Az EKB csak augusztus 24-én kapott felkérést az EKB az NGM-től a véleményalkotásra az ügyben. Azonban közben, augusztus 30-án a kormány a törvényjavaslat korábbitól eltérő változatát nyújtotta be az Országgyűlésnek. Ugyan szeptember közepén a módosító indítványokról is kikérték az EKB véleményét, ám ezt a törvényhozás nem várta meg, és szeptember 23-án elfogadták a törvényjaslatot.

A központi bank szerint nem megfelelő az ütemezés: az MNB-ről szóló új törvény nem ad megfelelő átmeneti időszakot annak elfogadása és a PSZÁF megszűnése - október elseje -  között.

Súlyosan sérül a jegybanki és a felügyeleti függetlenség - állapítja meg az EKB nyilatkozata. A rövid átmeneti időszakban problémák lehetnek a felügyeleti feladatok finanszírozásával: az MNB átmenetileg nem lesz képes díjat szedni a felügyelet jogalanyoktól, hogy fedezze felügyeleti költségeit, ami - így az EKB - "súlyos aggályokat vet fel az MNB pénzügyi függetlenségét illetően". "

Az is igencsak problémásnak tűnik a központi bank álláspontja szerint, hogy az MNB csak a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyását követően vonhatja vissza egy hitelintézet tevékenységi engedélyét.

A frankfurti testület szerencsésnek tartaná, ha a kormány egyes makroprudenciális hatásköröket áttestálna az MNB-re, továbbá elvárná, hogy megfelelően konzultáljanak az uniós központi bankkal az MNB elnöke által előkészített nemzeti jogszabályok tervezetéről, illetve "méltányolná, ha" (...)"visszajelzést kapna (...) a központi banki függetlenséggel kapcsolatos nyitott kérdések rendezésére tett lépésekről."

Végül az új törvény ellehetetleníti az MNB számára, hogy a befektetési vállalkozások és árutőzsdei szolgáltatások működésével kapcsolatban egyedi azonosításra alkalmas adatokat továbbítson az EKB és a Központi Bankok Európai Rendszere számára. Itt az együttműködésre vonatkozó jogi kötelezettség betartását kéri az EKB.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.