Éjjel zárva lesznek a Shell-kutak

Az idén újabb 15 kutat zár be a Shell – így is marad bő kétszáz. A társaság a kutak többségénél nem tart majd nyitva éjszaka, miután a múlt év is rosszul sikerült.

A rendkívül rossz tavalyi eredményekre hivatkozva újabb 15 kútjának bezárását, és az egységek többségénél az éjszakai nyitva tartás megszüntetését jelentette be a Világgazdaságnak a Shell Hungary Zrt. elnöke, Erényi Balázs. A cikk szerint tavaly 17 kutat zártak be, a romló értékesítési lehetőség miatt. A társaság Erényi szerint nem foglalkozik "aktívan a magyar piacról való kivonulással, az viszont folyamatosan terítéken van, hogy mennyi ideig lehet egy ilyen helyzetet elviselni". 

A Shell a legrégebbi külföldi szereplője a hazai üzemanyagpiacnak, honlapjuk szerint 243 kutat üzemeltetnek. A társaság 1925-ben jelent meg először Magyarországon, majd 1949-ben államosították a vagyont. Mégis az amerikai cég volt az első, amely a szocialista rendszerben visszatérhetett az itteni piacra: 1966-ban nyílt meg az első Shell-kút Budapesten (és akkoriban állítólag sokan csak azért mentek akár 50 kilométert, hogy a nyugati kútnál tankolhassanak).

A társaság az elmúlt három évben jelentősebb veszteséget halmozott fel a hazai piacon: a válság előtti milliárd feletti profitokat 2009-ben 500 millió forintos mínusz, majd 2010-ben és 2011-ben 7,3, illetve 5,9 milliárdos veszteség követte. A társaság költségracionalizálással próbál úrrá lenni a problémán (ezer főt bocsátottak el náluk, illetve a partnercégeknél). 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.