A non-stopoknak is keményen betesz a vasárnapi zárva tartás

A kormány rendelettervezete szerint megkegyelmeznek a családi tulajdonú kis éjjel-nappaliknak. Vasárnap nyitva maradhatnak a nem nonstop (családi) kis üzletek.A plázák továbbra is egy gumijogszabályban bízhatnak.

Továbbra sem tudni biztosan, március közepétől melyik üzlet nyithat ki vasárnap, és melyik nem. Szerdán kapták meg az érintett szakmai szövetségek a vasárnapi bezáráshoz mellékelt kormányrendelet szövegtervezetét. Úgy tudjuk: a döntéshozók mindössze 24 órát adtak arra, hogy a szakma véleményezze a javaslatot. A tervezet több kérdésre nem ad választ, mint ahányra igen.

Nemcsak a nyitva tartást, hanem a piacot is újraírhatja a korlátozás
Nemcsak a nyitva tartást, hanem a piacot is újraírhatja a korlátozás
Veres Viktor / Népszabadság

Az új tervezet azon boltokon túl, melyeknek eddig is engedte volna a nyitva tartást – pékségek, gyógyszertárak, benzinkúti, vasúti, repülőtéri üzletek, családi kisboltokon –, a főszezonban a nagy tavak menti települések kis üzleteinek, a kisebb tüzépeknek és kertészeti boltjainak kedvez. Számukra könnyítés, hogy nem kell hogy minden dolgozó résztulajdonos legyen, hanem elég, ha minden ötödik alkalmazottnak van résztulajdona az üzletben. Ez a nagyobb kertészeteknek, illetve barkácsáruházaknak a zárva tartást jelentheti vasárnap.

A nonstop boltok üzemeltetői centivel méricskélhetik az üzletüket: a 200 négyzetméter alatti boltok közül hét közben is nyitva maradhat este tíz után az, amelyik 200 négyzetméter alatti, és minden ötödik dolgozó legalább ötödrészben résztulajdonosa az üzletnek. Vasárnapról hétfőre azonban ők is zárva maradnak – írja a jogszabálytervezet. A multik ebből a körből gyakorlatilag ki lesznek zárva. Ha akadnak is 200 négyzetméternél kisebb üzleteik, a tulajdonost bajos lenne odaállítaniuk a pult mögé.

Kivételt csak a benzinkúti, illetve franchise-tulajdonba kerülő kis üzletek jelenthetnek, ilyeneket hoz létre mostanság a Spar. Van más kérdés is: a törvény szerint ugyanis a világörökségi helyszíneken nyitva tarthatnak az üzletek vasárnap is. A Sparnál elmondták: jelenleg vizsgálják, hogy mely üzleteik esnek világörökségi területre, ám kérdéses, hogy mi a világörökséget körbevevő pufferzónában lévő üzletek sorsa.

Méret és tulajdoni megkötés nélkül egyedül a személykikötők boltjai kaptak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól. Orbán Viktor veje, Tiborcz István akár építhet is boltot a keszthelyi vitorlásklubban, ha jó üzletnek találja, mint azt a Népszabadság megírta. A rendelettervezet sok kérdést nem válaszol meg. Így nem tudni, hogy üzletnek minősülnek, s nyitva lehetnek-e a hét végén az utcára kitelepülő zöldségesek?

Vagy hogy melyek lesznek azok a szempontok, amelyek alapján a kormány a „helyi sajátosságokra való tekintettel” felmentést adhat egyes településeken a vasárnapi bezárás alól. A plázák egyelőre ebben bíznak, bár korábban lapunknak azt mondták: a mozik miatt nyitva tartanak majd. A felmentés oka a törvény szerint lehet „idegenforgalmi sajátosság” vagy „vásárlói szokások”, és ezt egyelőre a rendelet kiszivárgott szövege sem rendezi. Mindenesetre a szövetségük szerint a bevásárlóközpontok nagy része jó eséllyel kérhet majd „különleges elbánást”.

Nem tudni, hogy a nagyobb lapterjesztők vasárnap kiszállíthat ják-e az előfizetett újságot vagy sem. A Nemzetgazdasági Minisztérium eddigi értelmezése inkább a nem felé hajlik: korábban a tárca jelentette ki, hogy az online megrendelt áru sem szállítható ki vasárnap, mivel az kiskereskedelmi tevékenységnek minősül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.