Éjjel-nappal dolgoznak a virágkötők

Ha nem fagy halottak napjáig, nem szöknek fel a virágárak. A Világgazdaság szerint az ágazatban visszaállt a válság előtti forgalom, Szlovákiából, Romániából is sok kereskedő jön Magyarországra.

Idén is szinte éjjel-nappal dolgoznak majd a virágkötők, a temetők környékén található virágboltok munkatársai október utolsó hétvégéjén. A sírokhoz kilátogatók között várhatóan idén is különösen a vágott, illetve a cserepes krizantém és a száraz termésekből készült koszorúk lesznek népszerűek – derül ki a Világgazdaság körképéből.

Mindenszentekkor és halottak napján, sőt utána is jó idő várható, így a virágboltosok szerint többen vásárolnak majd vágott virágot, mint ha fagyos idő lenne. Vidéken továbbra is sokan keresik a művirágkoszorúkat, -csokrokat, főleg azok, akik csak ritkán jutnak el szeretteik nyughelyére.

Az elmúlt években a hipermarketláncok is beszálltak a versenybe, és már hetekkel az ünnep előtt elárasztják a piacot mécsesekkel, gyertyákkal. Ezeket a virágboltokban a tapasztalatok szerint már csak az vásárolja meg, aki megfeledkezett róla.

„Egyelőre bőséges a kínálat, és ha nem jön fagy a következő éjjeleken, ez így is marad, azaz nem szöknek fel az árak tavalyhoz képest. Végre visszaállt a forgalom a gazdasági válság előtti szintre. A visszajelzések szerint határozottan jól sikerült a termesztők első fél éve, de azt még korai megbecsülni, hogy a növekedés kétszámjegyű lesz-e” – mondta Treer András, a Flóra Hungária szakmai igazgatója. A több mint 500 tagot tömörítő szigetszentmiklósi vállalkozás jelenleg Kelet-Európa legnagyobb nagybani virágpiaca.

„Jelentős tömegben értékesítünk Szlovákiából és Romániából érkező kereskedőknek, elsősorban egy- és kétnyári balkonnövényeket. Ez részben a forint–euró árfolyamának, részben annak köszönhető, hogy a nyugat-romániai vállalkozóknak Bukarestig kell utazniuk, ha igazán széles kínálatú virágpiacot keresnek. Szigetszentmiklós ennél lényegesen közelebb van” – tette hozzá Treer András.

Egyelőre nem fojtotta meg a művirágpiacot a januárban kivetett, kilónként 1900 forintos termékdíj. Korábban a kereskedők még arra is hajlottak volna, hogy megszervezzék a temetői szelektív hulladékgyűjtést, csak csökkenjen a teher, és attól tartottak: az új sarc gyakorlatilag megszünteti majd a magyar művirágágazatot.

„Egyértelműen visszaesett a forgalom, és kénytelenek voltunk áthárítani a termékdíj egy részét a vevőkre. Szerencsére azonban a prémiumpiac szereplői, például a többméteres műnövényeket kereső szállodák nem állnak el a vásárlástól, hiszen ezek a termékek helyettesíthetetlenek” – mondta Barna Ferenc, a dekorációs termékek nagyipari importjával foglalkozó Decoration and Design ügyvezetője.

Az olcsóbb művirágok sem tűntek el a piacokról, pedig a gyártók korábban úgy becsülték, egy kisméretű műanyag koszorú ára akár meg is triplázódhat. Ez vélhetően annak a kiskapunak köszönhető, amely szerint míg egy díszítetlen műanyag koszorú adózik, egy hasonló, de selyemvirággal díszített termék nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.