Éhkoppon az élelmiszerkódex

Bár még be sem vezették, de már a júliusi tervezett indulást máris felfüggesztették az élelmiszerkódexet. Az MSZP agrárpolitikusai ma délelőtt hallgatják meg a történtekről az agrártárca beszámolóját, de délután a szaktárcánál a folytatódik a kereskedők, feldolgozók és termelők és az agrárkormányzat képviselői közötti megbeszélés.

 Emlékezetes, hogy a több éves egyeztetés után, a közelmúltban létrejött megállapodás néhány vitatott pontja miatt a Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított. Az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselői ezután két hete bejelentették: elmarad a július elseji indulás, vagyis amíg a vizsgálat tart, nem vezetik be a kódexet.


A GVH vezetői azonban kijelentették, hogy az eljárás megindítása önmagában nem jelenti azt, hogy a kódex többi része, sőt maguk kifogásolt rendelkezések ne lennének alkalmazhatók. A napokban a GVM nyilvánosságra hozta azokat a kérdéseket, amelyekre június 18-ig választ várna az aláíróktól.

Ma délelőtt Herbály Imre szocialista országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnökének kezdeményezésre a képviselők beszámoltatják az agrártárcát a kialakult helyzetről. Egy tavaly decemberi, ötpárti támogatással született országgyűlési határozat szerint ugyanis a kormánynak tárgyalásokat kellett kezdeményezni a mezőgazdasági és élelmiszeripari területen működő kereskedelmi vállalkozások érdekképviseleti szervezeteivel. Ennek eredménye lett a versenyjogi szűrön esetleg fennakadó kódex.

Az agrártárca épületében délután egy újabb tárgyalási fordulóra kerül sor, amelyen, infromációink szerint a kódexet aláíró szervezetek fejtik ki véleményüket a GVH kérdéseiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.