Együttműködést kötött az olasz befektetési bank és az ITD Hungary

Konkrét vállalati finanszírozást és személyre szabott szolgáltatásokat kínál az olasz befektetőknek az ITD Hungary és az olasz befektetési bank (FINEST) - közölte a magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség, az ITD Hungary.

Az erről szóló együttműködési megállapodást november 19-én írták alá a felek a trieszti külgazdasági iroda megnyitóján. A programon több mint ötven olasz szervezet és potenciális befektető is részt vett, akik közül többen komolyan érdeklődtek a Záhonyban kiépülő ipari és logisztikai központ által kínált beruházások iránt.

A FINEST az észak-kelet-olaszországi tartományok speciális befektetési bankja, amely az olasz cégek külföldi beruházásaiban meghatározott feltételekkel tulajdonrészt szerezhet, csökkentve ezzel az induló befektetések tőkeigényét és kockázatát. A bank eddig tízmillió euró értékben fektetett be harminckét, Magyarországon működő olasz vállalkozásba.

A programmal egybekötött logisztikai konferencián Mester Zoltán, a gazdasági tárca szakállamtitkára és Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott több mint ötven olasz szervezetnek és potenciális beruházónak ismertette a magyar befektetési lehetőségeket.

A legnagyobb érdeklődés a Záhonyban kiépülő ipari és logisztikai központ által kínált befektetési lehetőségek iránt volt, amely már most is otthont ad olasz vállalkozásoknak. A program résztvevői jelezték, hogy az olasz befektetési bank által kínált finanszírozási lehetőségek és az ITD Hungary szolgáltatásai további olasz befektetéseket eredményezhetnek.

A lendületesen fejlődő magyar-olasz gazdasági kapcsolatokban Észak-Kelet-Olaszországnak meghatározó jelentősége van. Hasonlóan a római és milánói külgazdasági képviselethez, a belső átcsoportosításokkal most létrehozott trieszti iroda feladata a magyar exportőrök támogatása, és a térségben lévő olasz vállalatok magyarországi befektetéseinek ösztönzése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január-augusztusban az Olaszországba irányuló magyar kivitel értéke 2,1 milliárd euró volt, ez 19,6 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az Olaszországból származó behozatal az első nyolc hónapban 1,46 milliárd euró volt, ami 32,7 százalékos visszaesés 2008 azonos időszakához képest. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.