Együtt-PM: Orbán orosz rulettet játszik a gázunkkal

Az állam közel félezer milliárd forintért felvásárolta hazánk összes föld alatti gáztárolóját, ehhez képest most a tél küszöbén kiderül, hogy a tárolókban alig van gáz – hívja fel a figyelmet Jávor Benedek ellenzéki képviselő.

Minden korábbinál bizonytalanabbá vált a magyar háztartások gázellátása - vélekedik Jávor Benedek, az Együtt-PM országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy egyes szakértői értékelések szerint csupán néhány napra elegendő a nemrég állami tulajdonba került tárolókban tárolt gáz szintje.

Az ellenzéki képviselő szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy mind az E.ON-tól megvett, összesen 4,4, mind a Moltól megvásárolt, összesen 1,9 milliárd köbméternyi hazai gáztárolóért túl sok pénzt - információi szerint összesen 420 milliárd adóforintot - fizetett az állam. Az üzlet részletei ugyanakkor máig titkosak - szögezi le.

Érvelése szerint, noha Orbán Viktor kormányfő a vételeket a fogyasztók ellátásbiztonságának növelésével indokolta, rögtön az derült ki, hogy alig van gáz a tárolókban. (Megjegyzendő, az MVM közölte, a készletek egy hónapra elegendőek, ami az állami vállalat álláspontja szerint teljes mértékben biztosítja a lakosság és a közintézmények ellátását.) Emlékeztetett, 2009-ben egy másfél hetes gázimport-leállást a rendszer feltöltött tárolók segítségével képes volt áthidalni. Szintén emlékeztetett, hogy az eddig Mol-tulajdonú stratégiai gáztároló minimális töltöttségi szintjét az Orbán-kabinet 1200 millió köbméterről 600 millió köbméterre csökkentette, és az 1,2 milliárdnyi, elvileg csak vész esetén kitárolható készletből értékesítettek is közel 400 millió köbmétert. Ezen túlmenően engedélyezték bizonyos mennyiségben a tárolókban lévő párnagáz eladását is. Ez egyes szakértők szerint jelentősen veszélyezteti a gáztárolók működőképességét. (Megjegyzendő, az E.ON és az MVM ezt cáfolta.) Jávor Benedek szerint az Orbán-kormány a gáztárolás területén orosz rulettet játszik, miközben az orosz-ukrán viták ismét téli gázellátási problémákkal fenyegetnek.

Az ellenzéki képviselő a háztartási energiaköltségek leszorítását és az energiabehozatal csökkentését az energiahatékonyság növelésével és a megújuló energiahasználat ösztönzésével javasolja megvalósítani.

Az Együtt-PM és az MSZP szükségtelennek tartja a gáztárolóvásárlást, aminek nyomatékául nemrég feljelentést tettek az ügyészségen. Az MSZP ezenkívül az eladó E.ON tiltott állami támogatásának gyanújával az EU-hoz fordult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.