Egyszerűsítették a közbeszerzést

Csökkentette a közbeszerzések alkalmassági követelményeit a kormány. Azt mondják, a cél, hogy egyre több kis- és közepes vállalkozás vehessen részt a közpénzekből megvalósuló beruházások kivitelezésében.

A Miniszterelnökség közleménye szerint, mivel a kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2014–2020 közötti fejlesztési időszak operatív programjait, nincs más feladata, mint minden eszközzel támogatni a brüsszeli döntés gyors meghozatalát. Ennek egyik feltétele a közbeszerzési szabályozás megújítása.

Az új szabályoknak fair, tiszta és átlátható helyzetet kell teremteniük, azzal együtt, hogy egyre szélesebb kört vonnak be a közcélú munkák elvégzésébe. Ennek érdekében a kormány olyan könnyítésekről döntött, amelyek az új közbeszerzési törvény hatályba lépése előtt a mai naptól minden folyamatban lévő beruházásra vonatkoznak, amelyek finanszírozása közpénzből történik.

Mától könnyebb lesz teljesíteni az alkalmassági feltételeket, kevesebb referenciakövetelményt támaszthatnak az ajánlatkérők, és csak a legszükségesebb műszaki és technikai felszereltséget követelhetik meg az ajánlattevőktől.

Az ajánlattevőtől csak a közbeszerzés értékének 75 százalékában kérhető referencia, ami egy 100 millió forintos kórházépítés esetén azt jelenti, hogy bárki tehet ajánlatot, amennyiben 75 millió forint értékű projektet már kivitelezett.

További könnyítés, hogy egy kórház építésére kiírt beszerzéskor a korábbi feltételeket feloldva nemcsak kórház kivitelezése fogadható el referenciaként, hanem az is, ha az ajánlattevő cég előtte iskolát épített, így az ajánlatkérők nem tehetnek különbséget a különböző rendeltetésű épültek között. A referenciafeltételek csak azt a célt szolgálhatják, hogy igazolják az ajánlattevők teljesítési képességét.

Könnyebb lesz teljesíteni a pénzügyi alkalmasság feltételét is, hiszen legfeljebb a beszerzés becsült értékének megfelelő alkalmasság írható elő, mint minimumkövetelmény, ezzel több vállalkozás számára is megnyílik a növekedés lehetősége, hiszen könnyebb lesz átugrani a pénzügyi kritériumok elvárásait.

Végezetül pedig a részvételhez szükséges szakember- és gépállomány rendelkezésre állásának vizsgálatakor is csak azon szakemberek és gépek ellenőrzése történhet, amelyek érdemben befolyásolják a teljesítőképességet, de ezen felül általános eszközök vonatkozásában feltétel az ajánlattevőkkel szemben nem támaszható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.