Egyszerűbb közműügyintézést ígér a kormány

A kormány Egyszerűsítési Programjának közművekre vonatkozó része szerint szeptembertől rövidül, illetve egyszerűsödik a gázkészülékváltással kapcsolatos ügyintézés, hatról nyolc évre nő a mellékvízmérők kötelező cseréje, szintén egyszerűbbé válik a nagycsaládosok gázárkedvezményének igénylése, és 2013-tól könnyebben átírhatjuk a gáz- és villanyórákat is.

A közműszolgáltatásokkal kapcsolatos számos ügyben csökken a háztartások terhe és lesz egyszerűbb az ügyfelek dolga – tette közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az Egyszerűsítési Program közműszolgáltatásokkal kapcsolatos intézkedéseiről.

Szeptembertől rövidült és egyszerűsödött a gázkészülékek és gázkazánok cseréjével kapcsolatos ügyintézés. Az eddigi 30-45 napos ügyintézés helyett a cserével megbízott gázszerelő a cserét akár 1 nap alatt is elvégezheti majd. Az egyszerűsített eljárás során nincs szükség új tervdokumentációra, nem szükséges a földgázelosztó azonnali, kötelező műszaki biztonsági ellenőrzése sem, hiszen a gázszerelő felel az előírásoknak megfelelő műszaki biztonsági kivitelezésért. A készülék cseréjét a gázszerelő a szerelési nyilatkozat és a bejelentő bizonylat megküldésével jelenti be a területileg illetékes földgázelosztónak.

Jövő évtől egyszerűbben intézhető a gáz- és villanymérők átírása is – teszik hozzá. Évente több mint 800 ezer ilyen átírás zajlik lakáscsere, tulajdonváltás miatt. Csak ez 200 millió forint megtakarítást jelenthet a felhasználók számára. Országosan egységes eljárásrendet ígérnek, egységes határidőkkel. A szolgáltatók az eddigi akár 30 napos időtartam helyett a bejelentés kézhezvételét követően egységesen 8 napon belül el kell végezzék a helyszíni ellenőrzést. Az új fogyasztó a korábbi fogyasztó bejelentésével egyidejűleg – ugyanazon a bejelentési lapon – jelezheti a szolgáltatóknál szerződéskötési igényét. A változás bejelentését a jövőben egységes formanyomtatvány könnyíti meg. A gáz- és villanymérők átírása a korábbi fogyasztó földgáz- vagy villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatos szerződésének megszüntetését, az új fogyasztó esetében pedig e szerződések megkötését is jelenti.

Szeptember 1-től csökkennek a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terhek is. Ez a lehetőség mintegy 320 ezer főt érint. A változásokkal a nagycsaládosok egyszerűbb eljárásban igényelhetik a kedvezményt. 2013-tól már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását sem: a kedvezményezetteknek csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük. A Magyar Államkincstár viszont köteles évenként ellenőrizni a nyilvántartásában szereplők jogosultságát. A jövő évtől egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap is. Az új formanyomtatványon nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számlán már szereplő adatokat. Jogosultanként elegendő lesz egyetlen igénylőlapot kitölteni azoknak, akik több gázmérővel rendelkeznek, és ezért az igénylőlapot eddig mérőóránként kellett benyújtaniuk. Az igénylő a gördülékenyebb kapcsolattartást telefonszáma önkéntes megadásával is segítheti.

Szeptembertől ritkább lett a mellékvízmérők cseréje is. A mellékvízmérőket 6 év helyett 8 évente, tehát ritkábban kell majd cserélni. A fogyasztók ezáltal a költségek 25 százalékát spórolhatják meg mérőóránként. 2014. január 1-jétől a szolgáltató átvállalja a főmérő utáni díjat. A cserével egy időben üzembe helyezik és – az illetéktelen használat megakadályozására – bélyegzéssel, zárral is ellátják a mellékvízmérőket. Ezt ezentúl a víziközmű-szolgáltató üzletszabályzatában meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozó is elvégezheti, így csak egyszer kell fogadni a vízmérőcserét végző szakembereket.

A ház körüli munkák hatósági engedélyeztetése is könnyebb lett: például a fák kivágásának engedélyeztetésével kapcsolatos ügyintézésben kevesebb teher hárul az ügyfélre: az ügyintézés 2 hónapról 45 napra rövidült – szól a tájékoztatás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.