Egyszerű tag is lassíthatja a Takarékszövetkezet einstandját

Akár egy takarékszövetkezeti tag is megtámadhatja a takarékszövetkezeti tag az alapszabály elfogadását, ha nem ért egyet a közgyűlés határozatával - írja a Népszava.

A takarékszövetkezeteknél augusztus 7. és 9. között megtartották az igazgatóságok testületi üléseit, ahol a vezetőségeknek határozniuk kellett a közgyűlések összehívásáról. Ezekre augusztus 27. előtt mindenütt sort kell keríteni, mert addig el kell fogadtatni a tagokkal az új törvénynek megfelelő alapszabályt.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a lapnak azt mondta: bármelyik közgyűlési határozat megtámadható a bíróságokon, legyen az egyesületi, szövetkezeti vagy vállalati. Erre akkor van lehetőség, ha az érintett szerint jogsértő módon hozták meg a döntést.

Formai és tartalmi hibák miatt szintén meg lehet támadni ezeket a döntéseket, de a külső kényszer is lehet indok. Ez utóbbinak minősülhet az is, hogy amelyik takarékszövetkezet nem fogadja el a központilag előírt alapszabályt, elveszíti a működési engedélyét.

A VOSZ, amelynek mintegy 70 takarékszövetkezet a tagja, a közgyűlések után a tapasztalatokat leszűrve dönt arról, hogy perközösségben fordul-e a bírósághoz, vagy a takarékok maguk döntenek ebben a kérdésben - jelezte az érdekvédelmi szervezet főtitkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.