Egyszerű Állam: 500 milliárdot hagynának a vállalkozásoknál?

Elfogadta a kormány a vállalkozások adminisztratív terheit csökkenteni hivatott, úgynevezett Egyszerű Állam programot. Vissza akarják szorítani az „irritáló elemeket” a hatósági gyakorlatban. Aki elolvassa a tervet, az az ígéret földjén érezheti magát. Minden szép lesz.

A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése elengedhetetlenül szükséges a magyar gazdaság hosszú távú versenyképességének javításához, ezért a kormány 500 milliárd forinttal kívánja csökkenteni a vállalkozások adminisztratív terheit – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában, az Egyszerű Állam elnevezésű program bevezetéseként. Arról a kezdeményezésről van szó, amely részleteit még nyárra ígérte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A Magyar Közlönyben hosszú oldalakon át taglalják, milyen könnyítések várnak a vállalkozásokra. Gyakorlatilag csokorba van szedve minden, ami az elmúlt évtizedekben igényként megfogalmazódott, olyan nagy témaköröket érintve, mint adminisztráció, adó, közbeszerzés, fejlesztéspolitika, a feketegazdaság visszaszorítása. Vannak intézkedések, amelyek már idén decemberben hatályba lépnek, de olyanok is, amelyek csak a jövő év utolsó negyedétől élnek. Az ütemterv 114 pontból áll.

Azt ígérik, hogy a program segít visszaszorítani az igazgatási működés irritáló elemeit a hatósági gyakorlatból. Növelik a szabályozói környezet stabilitását és a kiszámíthatóságát. Célként fogalmazzák meg, hogy a jogalkotás és a jogalkalmazás során legyen számon kért elvárás a vállalkozók számára minél egyszerűbb, stabilabb, kiszámíthatóbb, illetve alacsonyabb idő- és költségigényű igazgatási gyakorlat kialakítása. De azt is elvárja a kormány, hogy az állami szerveknek egyszer megadott információt ne kelljen újra megadni, azokat a hatóságok, igazgatási szervek egymástól vegyék át. Habár a józan ész azt feltételezi, hogy eddig is így volt, de az Egyszerű Állam program szerint 2012. január elsejétől csak akkor kerülhet a kormány elé a vállalkozói adminisztratív terhek növelésével együtt járó előterjesztés, ha abban az intézkedés elkerülhetetlensége és indokoltsága tételesen alá van támasztva.

Ha minden igaz, akkor jövő áprilistól a vállalkozások a munkavállaló alkalmazásához kapcsolódó rendszeres adatszolgáltatást egyetlen adatlapon keresztül oldhatják meg. Ígéri a kormány azt is, hogy szeptemberig felülvizsgálja a kisadókat, járulékokat. Lehetővé tennék 2013-tól az adóauditot a kis- és középvállalkozások számára, ami azt jelenti, hogy az a cég, amely adószakértővel/könyvvizsgálóval önként megvizsgáltatja cégét hitelesített módon, a hitelesítéssel érintett területeken mentesül a felelősség alól.

A jövő év második felétől bárki kérhet önkéntes adóellenőrzést, ami annyiban lesz új, hogy az esetleg megállapított hátralékon túl csak kirívó szabálytalanság után kerülhet sor büntetés megállapítására. Célja a programnak az a sokszor hallott vágy is, hogy a vállalkozások minden adózással kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni kizárólag elektronikus úton az elektronikus ügyintézés továbbfejlesztésével, egyszerűsítésével, felhasználóbarátabbá, ügyfélorientáltabbá tételével.

Ígérnek egy vállalkozásbarát adóhatóságot, amely kifejezetten támogatja a jogkövető vállalkozásokat. Egyelőre ugyan nincsenek megnevezve a pontos részletek, de a program több pontján is arról van szó, hogy változtatnak a bírságolás, a büntetés, az adóztatás irritáló elemein.

Már idén decembertől módosul a házipénztár-szabályozás, eltörlik a napi maximális záró összegre vonatkozó előírásokat. A kisvállalkozók egy körülhatárolt körére a mainál egyszerűbb kettős könyvviteli szabályrendszert akarnak kidolgozni és bevezetni. A jövőben rövidebb ideig kell megőrizni a bizonylatokat, s elvileg az a terv, hogy ezeket elektronikus formában is elegendő lesz tárolni. Egyszerűbbé tennék a számviteli beszámolót is.

Meglepő, de ezek szerint még mindig van mit egyszerűsíteni a pályázati rendszeren. Pedig a kormány azzal kezdte a működését, hogy ezen a területen rendet tett. A program szerint jövő márciustól ismét ésszerűsítik az adatszolgáltatást, kevesebb dokumentumot kérnek majd a pályázótól, és ismét megígérik azt is, hogy jövő januártól a pályázónak nem kell az állami társszerveknél már rendelkezésre álló igazolásokat benyújtaniuk, azokat a közreműködő szervezetek elintézik az adatbázisokból. Ezen a téren is ügyfélbarátsággal kecsegtetnek, illetve azzal, hogy rövidül a támogatási és kifizetési kérelmek elbírálási határideje.

A vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésére egyébként egy új szervezeti egységet is felállítanak a nemzetgazdasági tárcánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.