Egyszerre van munkaerőhiány és munkaerőtöbblet

Egyre nehezebben találnak a vállalatok megfelelő munkaerőt, miközben a regisztrált álláskeresők száma harmadára csökkent, a bejelentett üres álláshelyek száma pedig másfélszeresére nőtt a 2014. januári statisztikák szerint - írja a Randstad tanácsadó cég közleményében.

A munkaerő hiány és munkaerőtöbblet Magyarországon egyszerre van jelen. Ugyan a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint évek óta szinte megegyezik az álláskeresők és az állásajánlatok száma, az eltérő igények miatt mégsem egyenlítődik ki a két oldal. A cégek mintegy 40 százaléka keresett aktívan új munkaerőt a közelmúltban: a legkeresettebbnek most is az informatikai, mérnöki és gazdasági szaktudás számít a diplomások között – mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Ezért a cégeknek is egyre jobb feltételeket kell nyújtaniuk, hogy képesek legyenek megtartani a legjobb munkaerőt. A versenyképes fizetés és a hosszú távon biztosított munkahely, amivel leginkább ösztönzően hatnak a munkavállalókra - derült ki a Randstad tavaly végzett, a világ 18 országát bevonó felméréséből. A Randstad Award kutatás a vállalatok munkavállalói megítélését méri fel és összesen 23 ország munkaerőpiacát vizsgálja. Ehhez a felméréshez idén csatlakozott Magyarország is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.