Egyre többet "lógnak" az osztrák munkavállalók

Nem csak a válság miatt, hanem a nem megfelelő vállalatvezetés és irányítás következtében Ausztriában a foglalkoztatottak munkaidejük közel 40 százalékát kihasználatlanul töltik. A mutató ráadásul növekszik.

Ausztriában nő a kihasználatlan munkaidő

Az osztrák foglalkoztatottak munkaidejük mind nagyobb részét töltik kihasználatlanul: egy felmérés szerint a munkaidő 38 százaléka telik el értékteremtés nélkül országos szintre kivetítve. A Czipin Consulting tanácsadó cég által elvégzett vizsgálat keretében 400 ausztriai munkahelyet vettek górcső alá. Az eredmény azt mutatja, hogy évi 220 munkanappal számolva az improduktív módon töltött napok száma 2007-2008-ban 84-re emelkedett, öttel többre az előző időszakhoz viszonyítva. A felmérés alapján az osztrák foglalkoztatottak munkaidejének 38 százaléka kihasználatlan, és az átlagos termelékenységi mutató két százalékkal csökkent, holott a termelékenységnek különösen nehéz gazdasági körülmények között van meghatározó szerepe.

A tanulmány szerzője úgy véli, hogy az osztrák gazdaság a konjunktúra felfelé ívelő szakaszában sem tudott élni a termelékenység növelésére kínálkozó lehetőségekkel. 
A munkaidő kihasználatlanságának legfőbb oka a felmérés szerint a rossz vállalatirányítás. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy 44 elvesztegetett munkanap egyértelműen a hibás tervezésnek, illetve hiányos szervezésnek tudható be. A cégvezetés részéről elkövetett hibák közvetlenül 14 napért tehetők felelőssé. A harmadik legfontosabb termelékenységfékező tényező a megfelelő kommunikáció hiánya a vállalatokon belül (9 improduktív munkanap). További okok: csapnivaló munkamorál (6), IT-problémák (6), alacsony képzettségi szint (3).

A legtetemesebb termelékenységveszteség nem a céghierarchia alsóbb szintjeinek a számláját terheli, hanem a vezetőségét - húzta alá a tanulmány szerzője. Szerinte a fő ok az, hogy a sok esetben a közép- és alsószintű vezetők nincsenek döntéshozó helyzetben, csupán végrehajtó szerepet rónak ki rájuk – írja az MTI. Sok vállalatnál egyszerűen csak korszerűtlen az irányítási rendszer.

Nyolc országra kiterjedő nemzetközi kitekintésben Ausztria a középmezőnyhöz tartozik, nagyjából az Egyesült Államokkal (37,4  százalékos munkaidő-kihasználatlansági mutató) és Franciaországgal  (38,8) egy csoportban. Brazíliában és Németországban silányabb a helyzet (39,8, illetve 40,2 százalék), Ausztráliában és Nagy-Britanniában viszont lényegesebb jobb (22,9, illetve 26 százaléknyi improduktív munkanappal). Leggyengébb a munkaidő  termelékenységi szintje Dél-Afrikában, ahol a munkanapok 41,8 százaléka megy veszendőbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.