Egyre több kocsma zár be

A vidéki városokban illetve Budapest külső kerületeiben egyre több kiskocsma zár be. A fogalom a dohányzási tilalom és a megemelt adók miatt leszerelt nyerőgépek miatt is erőteljesen csökken.

A játékgépek utáni adó emelése és a dohányzási tilalom erősen betettek a hazai kiskocsmáknak - tárta fel a Pénzcentrum.hu. Az elmúlt hetekben emiatt több söröző és borozó zárt be.

Leginkább a vidéki városokban és Budapest külső kerületeiben, a vasútállomások környékén zárnak be poharazók. Több, lakótelepen működő "garázskocsma" is lehúzta a rolót az idei év első hónapjaiban.

Az egyik legnagyobb probléma a dohányzással kapcsolatos jogszabályok szigorítása. 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség.

A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Azokon a helyeken sem lehet majd dohányozni, ahol a bírságolási időszak kezdetéig megtűrték a füstölgőket.

A forgalom visszaesésében komoly szerepet játszik az is, hogy ötszörösére növekedett a játékgépek utáni adó. Az adóemelés előtt, 2011. harmadik negyedév végén még több mint 22 ezer automata működött, januárban alig több mint hatezret regisztrált az adóhatóság, március elején pedig már csak négyezret.

Korábbi számítások szerint ez a folyamat közvetlenül és áttételesen 7-8 ezer ember megélhetését veszélyezteti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.