Egyre több hazai cég megy tönkre

Rohamsebességgel dőlnek be a hazai cégek. A Coface Hungary tavalyhoz képest 30 százalékkal több felszámolást és 50 százalékkal több végelszámolást regisztrált.

Radikálisan, 40 százalékkal nőtt a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója az idei év első félévében az előző év hasonló időszakához képest - közölte szerdán a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító az MTI-vel.

A fizetésképtelenségi eljárások 40 százalékát kitevő felszámolások száma csaknem 30 százalékkal emelkedett. Tavaly az első hat hónapban 9 500 felszámolási eljárás indult. Idén ugyanebben az időszakban több mint 12 300.

A végelszámolások különféle eljárásainak száma csaknem 50 százalékkal nőtt, ami meghaladja az előző évben regisztrált növekedés mértékét.

Tavaly az első félévben körülbelül 9 100 kényszer-végelszámolást rendeltek el. Idén ez a szám csaknem elérte a 12 900-at. A Coface szerint az adóhatóság a második félévben is folytatni fogja a kényszer-végelszámolások indítását, a többi között azon cégek ellen, amelyek nem tettek eleget május végi mérlegleadási kötelezettségüknek.

Az adatokból az is látszik, hogy megugrott azoknak a cégeknek a száma, amelyek önmaguk ellen kezdeményeztek eljárást. A közlemény szerint ezek vagy "alvó" betéti társaságok, vagy olyan cégek, amelyekben főállás mellett végeztek tevékenységet a tulajdonosok, illetve amelyeket csak bizonyos helyzetekben, időlegesen használtak.

A közlemény idézi Czibor Zsoltot, a Coface Hungary jogászát, aki szerint ma már nem éri meg ezeket fenntartani, mert a költségek, járulékok nőttek, miközben a forgalom visszaesett. Kérdés azonban, hogy a megszűnő vállalkozások tevékenysége és bevételei a társasággal együtt eltűnnek, vagy a feketepiacra kerülve adózatlan és ellenőrizetlen formában jelennek majd meg.

A Coface szerint a várakozásoktól elmaradt az "igazi" csődeljárások száma, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására irányulnak. A márciusban módosított csődtörvény új rendelkezései nem hoztak áttörést. Tavaly az első hat hónapban 54 csődeljárás indult, idén 64.

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője szerint, ha a válság lassul, nem lesz további drasztikus romlás, de jelenleg nem látja a javulás jelét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.