Egyre több a hamis bankjegy

Idén az első negyedévben némileg emelkedett a Magyarországon fellelt hamis bankjegyek száma, de még így is csupán néhány százat találtak a forgalomban lévő közel 300 millió darabból. A használt forintbankjegyek összértéke egyébként 2,6 ezermilliárd forint, ami 16,5 százalékos emelkedés tavaly ugyanekkorhoz képest.

Az idei első negyedévben folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának a tavalyi második félévben kezdődött enyhe emelkedése – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentéséből.

2012 első három hónapjában 913 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból az előző negyedévi 849 darab után.

A jegybank honlapján publikált jelentés szerint a hamisítás nagysága a kismértékű növekedés ellenére a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában átlagosnak tekinthető.

A forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 000 és 20 000 forintos bankjegyekre irányul. Ezek teszik ki a fellelt hamis bankjegyek 47, illetve 27 százalékát.

A hamis forintbankjegyek száma elenyésző a forgalomban lévőkhöz képest: március végén 288,8 millió bankjegy volt forgalomban. A forgalomban lévő bankjegyek értéke az idei első negyedév végén 2 ezer 599 milliárd forint volt. Ez jelentősen, 16,5 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakának végéhez képest.

A bővülés a mennyiséget tekintve mintegy 12 százalékos, az emelkedés elsősorban a két legnagyobb címletnél jelentkezett.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős. A jegybank szakértői 372 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2012 első negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 290 darab volt. A tavalyi negyedik negyedévben 318 valutahamisítványt találtak. Ebből 239 darab volt euróbankjegy.

A jegybank – figyelembe véve a hamisítványok számának kismértékű emelkedését is – a jelentésben felhívja a figyelmet arra, hogy a gyakran első látásra megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált Uv-A- és Uv-C-lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.