Egyre rosszabb a kereskedőknek

Májusban tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, nem csak az előző évhez, de áprilishoz képest is. Csak a drogériák és a turkálók számolhatnak be növekedésről.

A kiskereskedelmi forgalom - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első öt hónapjában 3,6 százalékkal, májusban 4,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött az  előző hónaphoz képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első öt hónapjában 2724 milliárd forint, májusban 599 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka az élelmiszer-  és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 13  százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le, míg a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009. január-májusban 2,6 százalékkal, májusban 2,3 százalékkal csökkent az előző év  azonos időszakához képest.

Májusban az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítése 2,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos  időszakitól. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes  kiskereskedelem májusi forgalma nem változott áprilishoz  képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma az  első öt hónapban 6,7 százalékkal, májusban 8 százalékkal esett  vissza az előző év azonos időszakihoz mérten. Májusban szinte az összes üzlettípus forgalma csökkent, csak az  illatszer- és a használtcikk-üzleteké haladta meg előző évit. A  legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek, valamint a könyv-, újság-, papíráru-, és egyéb iparcikk-üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos havitól.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áron számított forgalma az első öt hónapban 0,5 százalékkal növekedett, májusban kismértékben, 0,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított  adatok szerint májusban az üzemanyagkutak eladásai áprilishoz viszonyítva nem változtak.

A válság miatt is nő a turkálók forgalma
turkáló, ruha, second, hand
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.