Egyre olcsóbban termel az ipar

Áprilisban márciushoz képest átlag 1,2 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legnagyobb árcsökkenést az energia- és gyógyszerágazatban mértek, az élelmiszerárak alig változtak, a fogyasztási cikkek viszont például drágultak.

2013. áprilisban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest - írja a KSH. A bányászaton, kőfejtésen kívül minden ágban visszaesést figyeltek meg. Jelentősebb árcsökkenést a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás; a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás; a vegyianyag, -termék és a gyógyszergyártás ágazatokban mértek.

Áprilisban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest ismét csökkentek, a visszaesés mértéke 0,8 százalék volt. Ez elsősorban a jelentős súlyú kokszgyártás, kőolajfeldolgozás 5,4 százalékkal, illetve a legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 0,3 százalékkal alacsonyabb áralakulásának következménye.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,2 százalékkal csökkentek, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5,4 százalék) és vegyianyag, -termék gyártása (1,5 százalék).

A többi ágazathoz képest jelentősebben nőttek az árak a gyógyszergyártás területén (2,3 százalék). Az előző hónaphoz képest alig változtak az élelmiszer-ipari árak, csupán 0,1 százalékos mérséklődést mértek. A feldolgozóipar többi területén az árváltozások mértéke -0,7 és +0,6 százalék között alakult.

2012 áprilisához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,3 százalékos árnövekedést regisztráltak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 áprilisában az előző havihoz képest 1,4 százalékkal estek. Minden feldolgozóipari ágban csökkentek az árak, átlagosan 1,2 százalékkal. A legnagyobb mértékű visszaesések a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5 százalék), a gyógyszergyártás (3,5 százalék) és a vegyianyag, -termék gyártásában (3,2 százalék) voltak.

Január óta tovább csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (7,1 százalék) ágazatban.

A forint mindkét devizanemmel szemben erősödött: az euróhoz mérten 1,4, az amerikai dollárhoz képest 1,9 százalékkal. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,5, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,4 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 áprilisában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 1,6, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal mérséklődtek.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal növekedtek. 2012. áprilissal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,9 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,5 százalékkal növekedtek az árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.