Egyre olcsóbb mobilozni külföldön

Az EU-ban tovább csökkennek a roamingdíjak, a cél a külföldi és belföldi tarifák egységesítése 2015-re.

Július elsejétől tovább csökkennek az Európai Unión belüli roamingdíjak. Így minden eddiginél alacsonyabb, 117,66 forintos percdíjért indíthatunk, és 36,98 forintért fogadhatunk hívásokat külföldi útjaink során. A mobil Internet is olcsóbb lesz: a mostani 80 eurocent helyett (1 euró= 266 forint), legfeljebb fél eurót számolhatnak fel a mobilszolgáltatók megabájtonként.
A 2007-ben bevezetett és 2009-ben módosított uniós szabályozás a belföldi és külföldi mobiltarifák egységesítését célozta meg, 2015-ös határidővel. A mobilszolgáltatóknak évente kellett csökkenteniük díjaikat az EU által meghatározott mértékben. Ám nem mindig volt ez előnyös a magyaroknak, hiszen az euróban megadott értékek forintban történő meghatározása ki volt szolgáltatva az árfolyam-ingadozásnak. Ezért valójában a magyarországi előfizetők 2009 júliusától mostanáig drágábban használták mobiltelefonjaikat külföldön, mint 2008 augusztusa és 2009 júniusa között. Az idei az utolsó kötelező éves csökkentés.
A jövőbeli lépésekről Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az új árküszöbök a következő évben átmenetileg csökkenteni fogják az EU-n belül kezdeményezett és fogadott beszédhívások kiskereskedelmi árait. Azonban a barangolással kapcsolatos problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis tartós szerkezeti átalakításra van szükség. A Bizottság ezért hamarosan új átfogó javaslatcsomagot terjeszt elő, amelynek célja a roamingpiacokon tapasztalható versenyhiány egyszer és mindenkorra való megszüntetése.”

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.