Egyre nehezebb helyzetben a vállalkozások

Ünnepek előtt meghaladta a húszezret az idén indított felszámolások száma. E szerint igencsak drámai helyzetben van a kis- és középvállalati szektor, hiszen a mutató 16 százalékos növekedést jelent.

Ünnepek előtt meghaladta a húszezret az idén indított felszámolások száma. E szerint roppant rossz helyzetben van a kis- és középvállalati (kkv) szektor, hiszen a mutató 16 százalékos növekedést jelent az elmúlt évi számokhoz képest  – írta a hvg.hu az Opten céginformációs szolgáltató adatai alapján. Jól jellemzi a helyzetet, hogy 2008-ban egész évben regisztráltunk 11 000 fizetésképtelenségi eljárást; a jelenlegi adat pedig annak csaknem a duplája, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban – mondta az Opten szakértője, Csorbai Hajnalka. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az év folymán eddig közel 23 ezer vállalkozás végelszámolása indult meg, ami mintegy 70 százalékos növekedés a megelőző év egészéhez képest.

A problémát alapvetően nem a végelszámolások magas száma okozza, hiszen ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gondot sokkal inkább az jelenti, hogy jelentősen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak, illetve hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett. – Ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülő cégek döntő többsége a tulajdonosok józan ítélőképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa – jegyezte meg Csorbai Hajnalka.

Mindent egybevetve a romló tendencia nem lassult 2011-ben – írja az oldal – egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelésállománya, a belső kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva 2012-t, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon. Marad hát a csoda, amiben a kkv-szektor bízhat, és persze az öngondoskodás, mert anélkül a csoda sem segít - véli az Opten szakértője.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.