Egyre nagyobb terhet cipel a cseh CSA légitársaság

Nőtt az első negyedben a cseh állami légitársaság, a CSA vesztesége, miközben a szállított utasok száma drámai mértékben csökkent. A veszteség 50,87 millió euró lett, a tavalyi első negyed 44,03 milliója helyett.

A bevételek 214,53 millió euróra estek az egy évvel korábbi 282,26 millióhoz képest. Az üzemi veszteség 45,65 millió euró lett, egy évvel korábban 35,15 millió volt. A francia Air France-KLM és az Unimex-Travel Service - cseh cégek konzorciuma - jutott a CSA cseh légitársaság eladására kiírt pályázat második fordulójába.

A cseh kormány a CSA 91,5 százalékát kívánja eladni. A légitársaságot négyen akarták megvenni, közülük ketten - az orosz Aeroflot és az Odien beruházási társaság - már kiestek a pályázatból. Elemzők szerint az ügylet 5 milliárd koronát hozhat az államkincstárba. A La Tribune című párizsi üzleti lap szerint a franciák 200 millió eurót szánnának a cseh légitársaság megszerzésére. A cseh kormány korábban közölte, hogy átszámítva 120-180 millió euró bevételt remél a légitársaság eladásából.

Az Air France-KLM elsősorban a német Lufthansa ellenében szeretné bővíteni hálózatát Közép-Kelet-Európában.
A pályázat feltétele, hogy a CSA új tulajdonosa a légitársaság fő légikikötőjeként továbbra is a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret használja, és a CSA-t mint nemzeti légitársaságot működtesse.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.