Egyre keserűbbé válik a kakaó és a cukor

A kakaó világpiaci ára azután emelkedett, hogy a legnagyobb termelő Elefántcsontparton államosították a kakaókereskedelmet. A cukorpiacon is további drágulás lehet.

A kakaó világpiaci ára 32 éves csúcs közelébe emelkedett kedden, miután a legnagyobb termelő Elefántcsontparton államosították a kakaókereskedelmet. A cukor ára is egyre csak emelkedik. A drágulást a hiány okozza, mert Brazília, az olajválságtól tartva, leállította az európai exportot, és a nádcukorból inkább bioetanolt gyárt. A magyarországi cukrászdák áremelésre készülnek, de attól tartanak, hogy visszaeshet a forgalmuk. A méhészek pedig azt mondják, a magas cukorár felhúzhatja a méz árát is.

Egyre keserűbbé válik a kakaó
A worker pours a bucket of cocoa beans to dry inside a warehouse in Makassar, South Sulawesi province January 24, 2011. Indonesian cocoa prices are unlikely to benefit from any export ban in top producer Ivory Coast, as poor quality makes the country's bean unsuitable for shipment to Europe, an industry body said on Monday. Indonesia is the world's third-biggest producer of cocoa bean after Ivory Coast and Ghana. REUTERS/Yusuf Ahmad (INDONESIA - Tags: BUSINESS AGRICULTURE)

A kakaó világpiaci ára azután emelkedett meg, hogy a legnagyobb termelő Elefántcsontparton államosították a kakaókereskedelmet. Az intézkedést Laurent Gbagbo, a véres belpolitikai válsággal sújtott afrikai ország bukott elnöke rendelte el. A legutóbbi választásokon leváltott, a távozást azonban elutasító elnök dekrétuma szerint a kakaó felvásárlására és kereskedelmére kizárólag az állami szervek jogosultak. Az azonnali hatállyal életbe lépő rendelet a kávéra, az ország másik fő exportcikkére is vonatkozik.

Ráadásul további drágulás lehet a cukorpiacon, pedig a mostani kilogrammonkénti 350-360 forintos átlagár is bő másfélszerese a tavalyinak.

Szakértők szerint ennek legfőbb oka, hogy az Európai Unió 2005-ös reformja miatt Magyarország már nem önellátó. A korábbi, több mint 400 ezer tonnás termelés 105 ezerre csökkent, miközben a hazai cukorfogyasztás évente mintegy 300 ezer tonna. Az ország emiatt uniós importra szorul, de jelenleg más tagállamnak sincs feleslege.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.