Egyre elégedettebbek vagyunk az energiaszolgáltatásokkal

Egyre elégedettebbek a fogyasztók az energiaszolgáltatásokkal – mutatta ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) immár 17 éve végzett közvélemény-kutatása.

Az előző éves eredményekhez képest javult az energiaszolgáltatók tevékenységének fogyasztói értékelése - közölte a MEKH.

Néhány ponton viszont még mindig alacsony az elégedettség. A felhasználók évről évre ugyanazon területeket értékelik kritikusnak. 2012-ben is a panaszügyintézés kapta a legtöbb kedvezőtlen véleményt.

A MEKH elődje, a Magyar Energia Hivatal 17 évvel ezelőtt kezdte el az áram- és gázszolgáltatásokkal való fogyasztói elégedettség vizsgálatát.

A kutatás 7200 lakossági és 2400 nem lakossági gáz-, valamint 7600 lakossági és 2600 nem lakossági villamosenergia-fogyasztó véleményén alapszik.

A villamosenergia-ellátás folyamatosságának hiányosságait, a hálózati hibák kijavításának idejét továbbra is problémásnak ítélik, bár az ezzel kapcsolatos megítélés évről évre javul. A megkérdezettek mintegy 40-44 százaléka érzékelt rövid, 31-34 százaléka hosszabb feszültségkimaradást, 20-24 százalék feszültségingadozást, 10-12 százalék pedig hálózati hibát. Ezek az értékek az utóbbi három év legkedvezőbb adatai.

Noha a megkérdezettek szívesen választanák a telefonos ügyfélkapcsolati formát, annak körülményessége és a hosszúnak ítélt várakozási idő miatt ügyeiket inkább személyesen vagy interneten intézik.

A földgázellátás folyamatosságával a fogyasztók alapvetően elégedettek voltak, és a fogyasztásmérés pontosságában is megbíznak, az index javult. Számos kritika érte ellenben a gázellátási szünetekről szóló tájékoztatás minőségét.

A gázfogyasztók körében az internet jelentősége ma már szinte megegyezik a - hosszú várakozási idő miatt kritizált - személyes ügyfélszolgálatéval, miközben nőtt az elégedettség a telefonos ügyintézéssel is. A szolgáltatók saját közleményeit a fogyasztók jelentős része nem követi. Annál inkább érdeklődnek az érdekvédelem iránt, amivel jobbára elégedettek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.